Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, a declarat joi, întrebat dacă Guvernul are în vedere impozitarea progresivă, că această măsură „nu e oportună” și că ar dura până la doi ani pentru a o pregăti. „Vreau să păstrăm cota unică”, a spus ministrul.
„Din punctul meu de vedere, cota aceasta pe care o avem astăzi a funcţionat. N-ar trebui să schimbăm lucruri care funcţionează şi care în ultimii 20 de ani ne-au adus predictibilitate fiscală şi ne-au adus investiţii. Şi n-ar trebui să facem acest lucru pentru că trebuie să ne uităm la competitorii noştri din jur, ţările din jurul nostru, să ne comparăm cu ţările din vestul Europei şi să vedem că trebuie să ne menţinem acest avantaj competitiv. Din punctul meu de vedere, nu cred că această măsură este oportună”, a precizat Nazare.
Ministrul a precizat că impozitarea progresivă, tehnic vorbind, şi dacă presupunem că am fi vrut să o luăm, nu o puteam aplica pentru că ea necesită măcar un an jumate, doi de pregătire pe sistemul actual al ANAF.
„Deci, nici să vrem n-am fi putut să o luăm, dar eu nu sunt de acord cu ea şi vreau să păstrăm cota unică”, a subliniat Alexandru Nazare.
În ce privește pachetul fiscal, Nazare spune că doar prin aceste măsuri „evităm trei riscuri extrem de importante”.
„Primul risc este acest risc de suspendare a fondurilor europene, a fondurilor de coeziune și din PNRR, dată fiind procedura lansată de Comisie pentru că nu am luat acțiuni corective din ianuarie. Pașii următori, dacă nu am fi adoptat acest pachet, ar fi fost ca procedura să meargă mai departe. Ar însemna penalizări pe fonduri europene. Salvăm aceste fonduri europene care sunt suspendate transmițând un pachet fiscal care să aibă anvergura pe care Comisia o cere”, a spus Nazare.
„Al doilea lucru: păstrăm calificativul de investiții”, a spus el, adăugând că ultima dată când a fost retrogradată România, „a atras foarte multe consecințe: o devalorizare mare care afectează toată populația, nu doar capacitatea statului de a se împrumuta.”
„În al treilea rând, strategic, deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR. Simplul fapt că azi am publicat pachetul a influențat licitațiile care erau în curs. Dacă am fi pierdut calificativul de investiții, ne-am fi diminuat libertatea de decizie economică și capacitatea de a ne împrumuta pe piețe”, a spus Nazare.
Ministrul a spus că pachetul fiscal are un impact pe venituri de circa 9,5 miliarde în 2025, iar pe cheltuieli – de 1,2 miliarde. Impactul pe 2026 este de 35 miliarde pe venituri și 57 miliarde pe cheltuieli. 18 miliarde sunt legate de înghețarea salariilor și pensiilor.
Citește mai mult AICI
Editor : C.L.B.