Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă, referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că interesul cel mai mare al României este ca acest program „să însemne, într-adevăr, investiţii concrete, reale, în beneficiul ţării, al economiei şi al infrastructurii”. Potrivit ministrului, relocările între cele două tipuri de finanţări, grant şi împrumut, sunt esenţiale pentru anul 2025, astfel încât să poată fi maximizată absorbţia fondurilor europene.
„La Bruxelles, am avut mai multe discuţii aplicate, chiar şi înainte de plecare, şi în timpul călătoriei şi acolo. Interesul nostru cel mai mare este ca acest program PNRR să însemne, într-adevăr, investiţii concrete, reale, în beneficiul României, în beneficiul economiei şi al infrastructurii, de exemplu, dacă venim cu o chestiune punctuală, unde vrem modificări, la Ministerul Transporturilor, spre exemplu. PNRR înseamnă două tipuri de finanţări, grant, care înseamnă 100% beneficiul României şi nu trebuie restituit şi înseamnă şi împrumut. Relocările între aceste două pachete sunt esenţiale pentru anul 2025, astfel încât să putem maximiza absorbţia fondurilor europene”, a declarat, marţi, Tanczos Barna la Digi24.
Ministrul Finanţelor spune că este prevăzută în buget o sumă de peste 150 de miliarde investiţii în anul 2025, iar în acest an, această sumă este în proporţie de aproape 30% acoperită din investiţii prin PNRR.
„De aceea, este important să optimizăm absorbţia fondurilor şi modificările care vor veni în cursul lunilor martie-aprilie trebuie să optimizeze aceste mecanisme de absorbţie. Sper să încheie domnul Boloş (n. red. MArcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene) foarte repede negocierile pe PNRR, ministerele de resort deja sunt cu analizele finalizate şi vin cu raport la domnul Boloş, la domnul prim-ministru şi la Ministerul Finanţelor pentru a vedea în ce stadiu se află fiecare proiect în parte şi pentru a vedea şi întârzierile la anumite ministere”, a explicat ministrul Finanţelor.
Acesta spune că există riscul ca România să piardă bani dacă ministerele nu recupererează întârzierile. „Atunci, cu siguranţă vor pierde proiectele. De asemenea, există şi şansa că aceste investiţii mutate în alte cereri de plată să fie finalizate mai târziu şi să nu fie pierdute sumele. Tocmai acestea sunt discuţiile purtate acum de către domnul Boloş cu echipele tehnice de la comisie”, a mai spus Tanczos Barna.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.