Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici şi este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil şi reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

„Vedem semne de ameliorare a condiţiilor de piaţă: cursul leului s-a stabilizat şi au început să scadă costurile de finanţare pe termen lung pe piaţa internă. Este dovada că instituţiile statului funcţionează şi BNR are suficiente instrumente să menţină un echilibru pe cursul de schimb. Totuşi trebuie să rămânem echilibraţi şi rezervaţi. Agenţiile de rating şi pieţele evaluează situaţia politică actuală ca un risc semnificativ şi factor negativ. Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici. Avem nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil şi reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic. Pe 18 mai alegem între perspectiva stablilizării şi redresării sau o înrăutăţire imediată a situaţiei. Doar un preşedinte cu valori europene ne poate garanta un parcurs democratic stabil şi poate preveni o perioadă de incertitudini care ar afecta profund dezvoltarea ţării”, a transmis ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

Moneda naţională s-a apreciat vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 5,1165 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,11%) faţă de cotaţia precedentă, de 5,1222 lei.

Pe de altă parte, însă, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 7,31% pe an, de la 7,25% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În context, analiştii agenţiei de evaluare S&P Global apreciază că actuala criză politică din România şi posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbuşirii guvernului de coaliţie în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanţare externă.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version