Alexandru Nazare participă astăzi la reuniunea miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană (Ecofin). Cu această ocazie, ministrul Finanțelor urmează să prezinte impactul noilor măsuri adoptate de Guvern. În perioada următoare, atât agențiile de rating, cât și Comisia Europeană vor analiza dacă aceste măsuri sunt suficiente pentru a corecta gaura uriașă de la buget. După vizita Fitch, săptâmâna viitoare o nouă agenție de rating vine la București.

Guvernul a adoptat primul pachet fiscal chiar înainte de reuniunea Ecofin din 8 iulie. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, este prezent astăzi la Bruxelles cu noul set de măsuri pentru a le arăta oficialilor europeni că autoritățile de la București încearcă să corecteze deficitul bugetar.

Discuțiile vin în contextul în care țara noastră riscă retrogradarea ratingului la categoria „junk” dacă nu livrează un plan credibil, inclusiv pentru investitori – scenariu care ar însemna automat costuri mai mari de împrumut, dar și scăderea investițiilor străine. Pentru că nu a luat măsuri „eficiente” de reducere a deficitului, așa cum au arătat analizele Comisiei Europene, țara noastră risca și suspendarea tuturor fondurilor europene.

România, în atenția agențiilor de rating

În perioada următoare, la București vor avea loc mai multe vizite-cheie. Potrivit surselor Digi24.ro, săptămâna viitoare este așteptată Céline Gauer, coordonatoarea PNRR din partea Comisiei Europene, pentru a evalua stadiul reformelor și al investițiilor. Vizita va avea loc în perioada 14-15 iulie, asta după ce țara noastră a înregistrat întârzieri cu depunerea cererilor de plată.

Tot săptămâna viitoare sunt așteptați și reprezentanții agenției de rating Standard And Poors, după ce Fitch a făcut deja o vizită de lucru la București la finalul lunii iunie.

Primele concluzii legate de ratingul de țară din partea agențiilor sunt așteptate în august și septembrie, iar în toamnă Comisia Europeană va face o nouă evaluare a măsurilor adoptate la Palatul Victoria pentru a decide dacă se impun măsuri suplimentare pentru acoperirea deficitului.

Impactul noilor taxe

Cei mai mulți bani vor fi aduși la bugetul de stat în urma modificărilor de TVA. Executivul urmărește să adune puțin peste 6 miliarde de lei în anul 2025 și 20 de miliarde de lei anul viitor. Din majorarea accizelor, e preconizată suma de 1,5 miliarde în acest an, respectiv 4,9 miliarde de lei în 2026.

Și aplicarea CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei se va resimți rapid la buget. Cu 1,37 miliarde lei în acest an, și peste 4 miliarde din 2026.

De la anul, după majorarea impozitului pe dividende la 16%, Guvernul așteaptă 3,6 miliarde la buget. Iar în urma amânării majorărilor salariale la stat și a majorării pensiilor guvernanții și-au făcut calculele că vor economisi aproape 18 miliarde de lei.

Share.
Exit mobile version