Ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, a sosit marți la Beijing pentru reuniunea Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), într-un moment în care China și India încearcă să repornească dialogul bilateral, după ani de dispute teritoriale.

Ministrul indian de externe, Subrahmanyam Jaishankar, a fost primit marţi, la Beijing, de preşedintele chinez, Xi Jinping, pe care l-a „informat despre evoluţia recenta” a legăturilor bilaterale dintre China şi India, după ani de tensiuni cauzate de conflicte de frontieră, informează EFE.

Jaishankar a explicat pe contul său oficial de pe reţeaua socială X că a exprimat aprecieri în faţa preşedintelui chinez rolul acestuia şi cel al prim-ministrului indian, Narendra Modi, în îmbunătăţirea legăturilor dintre Beijing şi New Delhi.

Discuţia dintre Xi şi Jaishankar a avut loc în marja întâlnirii miniştrilor de externe din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), considerată „NATO asiatică”, reuniune care a început marţi în oraşul Tianjin, situat la aproximativ 130 de kilometri de capitala chineză.

Şeful diplomaţiei indiene a avut o întâlnire luni cu omologul său chinez, Wang Yi, în care ambii au încercat să reducă tensiunile bilaterale. Aceasta este prima vizită a unui şef al diplomaţiei indiene în China de la ciocnirea de la graniţă din Valea Galwan din 2020, în care au murit soldaţi din ambele tabere.

Wang a apărat necesitatea de a îndrepta legăturile bilaterale către „bună vecinătate şi încrederea reciprocă”, în timp ce Jaishankar a subliniat progresele realizate în normalizarea relaţiilor în ultimul an şi a subliniat importanţa evitării unor noi fricţiuni la graniţă şi a restricţiilor comerciale. Ministrul indian şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că OCS va susţine o politică de „toleranţă zero” în ceea ce priveşte terorismul.

Întâlnirea are loc la câteva săptămâni după o întâlnire similară a miniştrilor apărării din OCS, desfăşurată în oraşul chinez Qingdao, care s-a încheiat fără o declaraţie comună din cauza dezacordurilor privind problemele de securitate şi, în special, terorismul.

New Delhi, care a refuzat să semneze declaraţia finală, a denunţat apoi faptul că unele ţări folosesc terorismul transfrontalier ca instrument politic şi adăpostesc grupuri extremiste, într-o referire voalată la Pakistan, ţară care face parte, de asemenea, din OCS.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version