Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat că Salina Praid se află într-un stadiu ireversibil de degradare și că prăbușirea tavanului este doar o chestiune de timp. Chiar când aceasta se afla în vizită în zonă alături de ministrul Economiei, o porțiune din plafon s-a surpat sub ochii oficialilor. Ea acuză autoritățile statului că au pasat responsabilitatea de la una la alta, până când „s-a ajuns la castori”.

Salina Praid nu mai poate fi salvată, a avertizat ministrul Mediului, Diana Buzoianu, sâmbătă de Prima TV. Oficialul susține că prăbușirea tavanului este inevitabilă, iar autoritățile statului nu au luat măsuri reale pentru prevenirea dezastrului.

„Din toate discuţiile pe care le-am avut cu experţii, mai degrabă nu este o întrebare dacă se va prăbuşi tavanul, ci când şi cât de rapid. Noi am fost pe teren, împreună cu ministrul Economiei, Radu Miruţă, şi exact în ziua în care am mers acolo s-a prăbuşit o parte din tavan”, a spus Buzoianu.

Ministrul a explicat că degradarea minei este avansată și că structura nu mai poate fi salvată sau reutilizată. Potrivit acesteia, autoritățile implicate — Apele Române, Salrom, Conversmin și ANRM — „au aşteptat să se întâmple dezastrul” în loc să acționeze.

„Cumva s-a pasat vina până când s-a ajuns la castori şi castorii n-au mai putut să zică ‘nu e vina noastră’”, a comentat ironic Buzoianu, făcând referire la o declarație din 2023 a directorului de investiţii Salrom, care pusese inundațiile din 2022 pe seama unor copaci doborâți de castori, ce ar fi blocat albia râului.

Directorul de investiţii al Salrom, Nicolae Şoltuz, a afirmat, în urmă cu o lună, în cadrul unor audieri în Parlament, că inundaţiile din 2022 de la Salina Praid au apărut din cauza faptului că albia râului nu a fost decolmatată şi „anumiţi copaci au fost doborâţi de către castori şi au făcut un blocaj pe apă”.

Prioritățile Ministerului Mediului

Potrivit ministrului Mediului, în februarie 2023 mina fusese deja grav inundată. Cu toate acestea, șase luni mai târziu, Apele Române au clasificat zona ca având „risc moderat de inundație”. „Acolo ar fi trebuit să se intervină de foarte mult timp. În 2023, în februarie, deja mina fusese inundată major. (…) Șase luni mai târziu, prin planul de management de risc adoptat de Apele Române, reieșea că acolo este un risc moderat. După ce deja avusese loc o inundaţie majoră”, a spus ea.

Întrebată dacă există un plan pentru reconstruirea minei turistice, în cazul în care actuala se prăbușește, Diana Buzoianu a precizat că prioritățile Ministerului Mediului sunt limitate: „Pe noi ne interesează, în primul rând, să nu existe un dezastru ecologic. În al doilea rând, să existe apă potabilă pentru oamenii din zonă.”

Ministrul Economiei: „Salina se poate transforma într-un lac”

La rândul său, ministrul Economiei, Radu Miruţă, a confirmat că autoritățile statului nu au acționat la timp, deși riscul era cunoscut: „Curgerea apei erodează albia. Cu atât mai mult se întâmplă când albia este de sare. (…) Este gaură. Subțiindu-se, apa a intrat în gaura aia. Era previzibil că se va întâmpla asta.”

El a adăugat că soluția implementată de autorități pentru devierea cursului de apă a fost ineficientă și greșit gândită. „Au încercat să treacă muntele făcând o priză în albie la o înălțime mai mare decât unde vine apa. Evident că nu intra apa decât dacă venea debitul mare, mare”, a declarat el. Întrebat dacă mina se va prăbuși, Miruţă a declarat că e posibil „să se transforme într-un lac.”

În plin dezastru, șefii companiei de stat Salrom, care administrează Salina Praid, au organizat o petrecere de peste 12.000 de euro, potrivit unei facturi publicate de Radu Miruţă pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul a anunţat declanșarea procedurii de demitere a conducerii companiei. „Dezastrul de la Praid nu a fost un accident natural. A fost rezultatul indiferenței și al pasării continue a responsabilității. Salrom, Apele Române și ANRM au ignorat aceste avertismente și și-au pasat vina unii altora. Nimeni nu a intervenit la timp. Acum e timpul ca cei care au greșit sa plătească!”, a transmis ministrul la începutul lunii iulie.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version