Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a afirmat, duminică seară, că îşi doreşte ca problema să fie gestionată, astfel încât să fie protejată viaţa oamenilor, dar şi biodiversitatea.
”Eu cred că trebuie să protejăm viaţa oamenilor şi cred că trebui să protejăm şi biodiversitatea, în sensul în care avem o comoară care ne face unici la nivel european. Dar comoara asta trebuie gestionată astfel încât să nu punem în pericol viaţa oamenilor”, a afirmat Diana Buzoianu, duminică seară, la TVR Info, vorbind despre urşi.
Ministrul Mediului crede că în societate există două extreme. Prima vorbeşte despre ”nu ne atingem de niciun urs”, a doua despre ”vânătorii să vină să-i ia pe toţi”. Şi aici sunt mai multe măsuri.
”Eu nu vreau să cădem în niciuna dintre extreme (…) Ideea că noi putem să gestionăm 12.000 de urşi într-o ţară care nu permite decât 3.500-4.500 de urşi gestionaţi este una nerealistă şi va duce în final la multe tragedii. Cealaltă extremă (…) a dus, de fapt, la creşterea populaţiei de urş, pentru că acei urşi, cei mai frumoşi, exemplarele cele mai puternice, practic sunt şi cei care mai reglau populaţia urşilor. Iar faptul că s-au dus şi s-au vânat exact acei urşi n-a făcut decât să crească exponenţial populaţia urşilor”, afirmă Diana Buzoianu.
Aceasta crede că ambele extreme ”vor duce inevitabil la incidente grave în care oamenii îşi vor mai pierde viaţa”.
”Noi trebuie să găsim o cale de mijloc. Calea asta de mijloc înseamnă că nu există o soluţie magică. Nu există o baghetă care să rezolve toată problema, o soluţie care să se aplice la fel în toate comunităţile”, a mai declarat ministrul Mediului.
Potrivit acesteia trebuie un pachet legislativ complex, dezvătut, pentru că nu în toate comunităţile se pot aplica aceleaşi măsuri.
În unele locuri, autorităţile – care au resurse sau oamenii sunt implicaţi civic – au reuşit să evite incidentele, dar nu acelaşi lucru se întâmplă peste tot.
”Unde nu există aceste resurste, trebuie să gândim alte metode. Cota de vânătoare poate şi ea să fie o măsură, dar, atenţie, gândită cu experţii, nu gândit în funcţie de cine face mai mult profit vânzând trofeele (…) Amenziile crescute pentru români pot să fie o soluţie”, a mai declarat ministrul.
Ea s-a referit şi la oamenii care hrănesc urşii.
”Oamenii trebuie să înţeleagă că un urs căruia i-ai dat de mâncare odată ăla este un urs pe care tu l-ai condamnat la moarte, pentru că l-ai obişnuit cu omul, l-ai obişnuit să nu-i mai fie frică de om şi mai devreme sau mai târziu, acel urs va fi un pericol pentru cineva. Deci sunt atât de multe măsuri şi e un pachet atât de larg de măsuri”, a mai declarant ministrul, explicând căm trebuie făcut ceva şi pentru ”comunităţi care s-au trezit cu urşi în sufragerie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.