Alexandru Rogobete a declarat marţi, despre faptul că o mamă îşi pierde calitatea de asigurat în momentul în care intră în concediul de creştere a copilului, că informaţia nu este nici corectă, nici completă. Ministrul Sănătății a precizat că femeile însărcinate rămân asigurate, indiferent dacă au sau nu venit și a adăugat că, din calculele Ministerului Finanţelor, statul va încasa la buget, prin această măsuri, undeva la 500 de milioane de lei.

Urmează, după aceste 126 de zile, zona de concediu pentru creşterea copilului, acea indemnizaţie pe care o plăteşte Ministerul Muncii, unde persoanele rămân în continuare asigurate, dar conform deciziei luate de experţii tehnici şi în acord cu Guvernul, vai fi aplicată CASS.

„Ministrul Sănătăţii nu aplică taxe. E adevărat că pe masa discuţiilor au fost mai multe variante, astfel încât să se echilibreze pe cât se poate de mult această balanţă negativă a asigurărilor de sănătate. 6 milioane de plătitori vs. 16 milioane de beneficiari. Acestea sunt deciziile şi politice, dar şi tehnice, la care s-a ajuns în urma negocierilor de aproape două săptămâni”, a afirmat Alexandru Rogobete, la Antena 3 CNN.

Citește și: Ilie Bolojan spune de ce trebuie mamele în concediu de creștere a copilului să plătească contribuții la sănătate

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat de ce o femeie care naşte îşi pierde calitatea de asigurat, în momentul în care intră în concediul de creştere a copilului.

„Aici aş vrea să clarificăm, pentru că informaţia nu este nici corectă, nici completă. Există concediul medical pentru femeile însărcinate, care se compune din două părţi, zona de concediul medical prenatal şi zona de concediul postnatal, care cumulează împreună 126 de zile. Pentru acest tip de concediu nu se aplică CASS. Iar femeile însărcinate rămân asigurate, indiferent dacă au sau nu venit.

Urmează, după aceste 126 de zile, zona de concediu pentru creşterea copilului, acea indemnizaţie pe care o plăteşte Ministerul Muncii, unde persoanele rămân în continuare asigurate, dar conform deciziei luate de experţii tehnici şi în acord cu Guvernul, se va aplica CASS”, a explicat ministrul.

Citește și: Varianta finală a noilor măsuri fiscale. Pe ce și-a angajat Guvernul răspunderea

El a precizat că este pentru perioada de creşterea copilului, care este până la 2 ani, nu este 2 ani fix.

„Există situaţii în care femeile îşi au acest concediu 3 luni, 6 luni, un an de zile. Şi sigur există şi foarte multe situaţii unde se duc până în 2 ani. Dar nu este standard 2 ani de zile şi sub nicio formă nimeni, nici într-o situaţie, nici în cealaltă, nu îşi pierde calitatea de asigurat”, a menţionat Alexandru Rogobete.

Despre câţi bani economiseşte bugetul României prin aplicarea acestei taxe la acest concediu de creşterea copilului, ministrul a spus că, din calculele Ministerului Finanţelor, undeva la 500 de milioane de lei.

Rogobete: Nu pot să accept să iau de la gura bolnavului din spital ca să plătesc vacanţele unora

Alexandru Rogobete a declarat marţi că va fi aplicată contribuție la sănătate pentru concediul medical doar pentru acele zile scurte de concediu care au dus la pierdere la buget de până la un miliard de lei, el arătând că nu poate să accepte să ia de la gura bolnavului din spital ca să plătească vacanţele unora.

„S-a tot discutat atât de mult despre acest CASS la concediile medicale şi s-a interpretat greşit de multe ori. Se va aplica CASS pentru concediul medical doar pentru categoria de boală 01, adică acele zile scurte de concediu, aşa numite boli obişnuite, care, dintr-o statistică pe care am făcut-o şi unde avem un corp de control încă în desfăşurare, din nefericire ele apar în special înainte de zilele libere, sărbătorile legale şi aşa mai departe”, a explicat ministrul Sănătăţii la Antena 3 CNN.

Ministrul Sănătății a precizat că aceste calcule au dus la o pierdere de câteva sute bune de milioane de lei, până la un miliard de lei.

„Bani pe care eu nu pot să accept să iau de la gura bolnavului din spital ca să plătesc vacanţele unora care nu au găsit altă variantă de a pleca în acele zile libere. Nu se aplică CASS decât pe această categorie cod de boală 01, boală obişnuită”, a precizat el.

Potrivit ministerului, restul de pacienti, pacienţii cronici de orice patologie, oncologie, cardiologie, bol rare, urgenţe chirurgicale, femei însărcinate nu vor plăti CASS pe concediul medical.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version