Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a anunțat miercuri, că directorii CFR își vor reduce indemnizațiile cu 10%, măsură despre care susține că e „necesară”. El mai spune că programul de lucru la CFR Infrastructură va fi redus la patru zile pentru unii angajați. 

„În urma discuțiilor, pe care le-am purtat cu directorii generali ai CFR Infrastructură și CFR Călători, aceștia, alături de directorii financiari ai celor două companii, își vor reduce indemnizațiile cu 10%. Totodată, și directorii generali și financiari ai filialelor CFR Infrastructură (Informatică Feroviară, Electrificare CFR și Tipografică Feroviară) își vor reduce indemnizațiile cu 10%. Tot cu 10%, își vor reduce indemnizațiile și directorul general și financiar de la SCRL Brașov – filială a CFR Călători. Este un gest necesar care transmite un semnal clar de responsabilitate și solidaritate”, a scris Ciprian Șerban, pe Facebook. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El mai anunță că programul de lucru la CFR Infrastructură va fi redus la patru zile pentru unii angajați. 

„La CFR Infrastructură, în plus față de reducerea indemnizațiilor, s-a luat o decizie curajoasă: programul de lucru va fi redus la 4 zile pe săptămână pentru un număr restrâns de angajați, fără a fi afectată siguranța circulației. Economia estimată prin această măsură este de aproximativ 3,25 milioane de lei lunar.

Este în curs de implementare un sistem clar de reorganizare, optimizare și funcționare a subunităților din țară. Cu această măsură, CFR Infrastructură estimează că va economisi aproape 57 milioane de lei pe an. În plus, se va renunța la materialul rulant tehnologic învechit care poate fi casat și valorificat, ceea ce ar putea aduce înapoi, în bugetul companiei, aproximativ 8,7 milioane de lei până la sfârșitul anului. În paralel cu acestea, CFR Infrastructură continuă transformarea căii ferate prin proiecte strategice moderne, finanțate din fonduri europene nerambursabile”, a mai transmis ministrul Transporturilor.

Ciprian Șerban enumeră și câteva măsuri prin care, spune el, se pot face economii totale de peste 130 milioane lei, până la finalul anului.

  • „Suspendarea unor trenuri neperformante: 40 milioane lei;
  • Neacordarea orelor suplimentare și festive: 47 milioane lei;
  • Demersuri către ARF pentru redimensionarea volumului de activitate și creșterea valorii unitare: 40 milioane lei;
  • Reducerea indemnizațiilor conducerii: 0,3 milioane lei;
  • Sistarea cumulului pensie – salariu: 1,5 milioane lei.
  • Totodată, am pornit un amplu proces de actualizare a indicatorilor de performanță de la companiile din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, a scris ministrul Transporturilor, pe Facebook. 

Program redus de muncă 

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA au anunţat că va fi modificat programul de lucru pentru un număr restrâns de salariaţi, care îşi desfăşoară activitatea în secţii cu trafic redus sau inexistent, iar economia estimată în urma acestei măsuri este de peste trei milioane de lei lunar la fondul de salarii.

„Începând cu luna august a acestui an, va fi implementată modificarea programului de lucru pentru un număr restrâns de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în secţii cu trafic redus sau inexistent, vizate de acţiuni de restructurare, raţionalizare şi optimizare a activităţii. Economia estimată în urma acestei măsuri este de aproximativ 3,25 milioane lei lunar la fondul de salarii”, au afirmat reprezentanţii CFR SA.

Ei au adăugat că această decizie ”nu presupune închiderea operaţională a secţiilor respective, acestea rămânând funcţionale şi disponibile pentru eventuale solicitări ale operatorilor de transport feroviar, în conformitate cu prevederile legale şi tehnice aplicabile”.

De asemenea, CFR SA a anunţat că a iniţiat şi alte acţiuni de restructurare, raţionalizare şi eficientizare, menite să consolideze echilibrul financiar.

„Prin aplicarea unui sistem unitar de gradare şi normare a subunităţilor din cadrul Sucursalelor Regionale CF, compania estimează o economie bugetară medie anuală de aproximativ 57 milioane lei. Totodată, casarea şi valorificarea materialului rulant tehnologic învechit este prevăzută să genereze încasări anuale de aproximativ 8,7 milioane lei până la finalul anului în curs. Economiile şi veniturile suplimentare cumulate contribuie la susţinerea sustenabilităţii financiare şi la continuarea procesului de optimizare operaţională a companiei”, a transmis sursa citată.

Indemnizații reduse

Totodată, conducerea companiei propune reducerea cu 10% a indemnizaţiei fixe brute lunare a unor directori.

„Pentru a sprijini sustenabilitatea financiară, directorul general al CFR SA, împreună cu directorul financiar şi directorii generali şi financiari ai filialelor companiei – Societatea Informatică Feroviară SA, Societatea Electrificare CFR SA şi Societatea Tipografică Filaret SA – au decis să propună consiliilor de administraţie reducerea cu 10% a indemnizaţiei fixe brute lunare, începând cu data de 1 august 2025. Această măsură reflectă angajamentul conducerii faţă de echilibrul bugetar, solidaritatea instituţională şi susţinerea eforturilor de optimizare, în condiţiile în care mandatele în cauză nu prevăd indemnizaţii variabile”, au arătat reprezentanţii CFR SA.

Ei au menţionat că în paralel continuă procesul de modernizare şi digitalizare a infrastructurii prin implementarea unor proiecte strategice, finanţate din fonduri europene nerambursabile, care includ dezvoltarea unui software pentru elaborarea mersului de tren, implementarea unei platforme digitale pentru gestionarea colaborativă a investiţiilor, actualizarea arhitecturii sistemelor IT centrale, realizarea unui sistem informatic de tip Disaster Recovery Center, precum şi instalarea unui sistem de telegestiune a consumului de energie electrică.

„De asemenea, compania colaborează activ cu unităţile administrativ-teritoriale pentru dezvoltarea unei reţele feroviare moderne şi funcţionale, adaptate nevoilor actuale de mobilitate urbană şi regională. În prezent, sunt în curs de implementare 14 proiecte comune care vizează introducerea trenurilor metropolitane, modernizarea accesibilităţii în staţiile de cale ferată şi integrarea infrastructurii feroviare în proiecte de regenerare urbană”, au subliniat cei de la CFR SA.

Ei susţin că investiţiile în curs de desfăşurare vor contribui semnificativ, începând cu Trimestrul IV 2025 şi până în Trimestrul I 2026, la creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor de călători şi marfă, modernizarea staţiilor feroviare şi a trecerilor la nivel cu calea ferată, precum şi la îmbunătăţirea siguranţei prin implementarea unor sisteme moderne de semnalizare, automatizare şi supraveghere.

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version