Mitul alcoolului a fost demontat: Băutura nu e de fapt bună pentru sănătate

Studiile vechi au arătat dintotdeauna că un pahar de alcool consumat în fiecare zi poate duce la o viață sănătoasă sau, mai mult, au demostrat că acesta poate fi calea sprea o viață lungă. O analiză The Guardian a demontat însă acest mit: cel mai scăzut risc de mortalitate îl au persoanele care nu consumă niciodată alcool.

Teoriile vechi, demontate pe rând

Potrivit The Guardian, în China antică, vinul de orez era utilizat pe scară largă în scopuri medicinale, în timp ce Hippocrate, însuși „părintele medicinei” susținea consumul moderat de alcool pentru minte, trup și suflet.

Studiile vechi care analizau legătura dintre cantitatea de alcool consumată și riscul de boli cardiovasculare și de deces, sugerau că un consum al unei cantități mici de alcool este mai sănătos decât abținerea completă de la băutură.

Mit demontat: Consumul unei cantități mici de alcool nu reduce riscul de infarct

Unul din primele studii privind consumul de alcool a fost realizat în 1974. Atunci, concluziile au fost că persoanele care consumau cantități mici de alcool prezentau un risc mai scăzut de infarct decât băutorii înrăiți sau cei care nu consumau deloc alcool. Și în 2011, o analiză a concluzionat că cel mai mic risc de boli coronariene poate fi atins cu 1-2 pahare pe zi. În urmă cu doi ani, amplul studiu privind povara globală a bolilor a sugerat că alcoolul poate fi benefic pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani, contrazicând propria concluzie din 2018, conform căreia orice cantitate de băutură este nocivă.

Care este realitatea privind consumul de alcool

Recent, studiul lui Iona Millwood, cercetător la Universitatea din Oxford, a utilizat o abordare nouă care a separat persoanele care sunt predispuse genetic să consume mai mult sau mai puțin alcool, mai degrabă decât să se bazeze pe obiceiurile lor de consum raportate. Astfel, pentru 61 de rezultate diferite, inclusiv multe tipuri de cancer, boli hepatice, accident vascular cerebral și mortalitate generală, concluzia a sunat astfel: cu cât beți mai mult, cu atât riscul este mai mare. Alte analize genetice au găsit rezultate similare.

Trebuie menționat că beneficiile presupuse ale alcoolului se aplică numai bolilor cardiovasculare și mortalității generale. În cazul multor alte boli, dovezile sunt mult mai clare. În ceea ce privește cancerul, de exemplu, consensul covârșitor este că orice cantitate de alcool crește riscul, după cum susține o analiză amplă care a comparat băutorii ușori cu abstinenții pe viață și a constatat rate semnificativ mai scăzute de cancer bucal, intestinal și mamar la nebăutori.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Share.
Exit mobile version