Președintele Nicușor Dan a promulgat, joi, legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe prin care sunt stabilite domeniile în care Executivul va putea emite ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare.
Potrivit actului normativ, Guvernul va putea reglementa în următoarele domenii de activitate: finanțe și economie, dezvoltare, lucrări publice și administrație, agricultură, muncă și solidaritate socială, digitalizare, sănătate, transporturi și infrastructură, mediu, afaceri externe, activități consulare și investiții străine, investiții și proiecte europene, cultură și în ceea ce privește prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
Pe 23 iunie, în prima ședință a Cabinetului Bolojan a fost adoptat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, până în septembrie, atunci când începe a doua sesiune ordinară a Parlamentului.
Pe 24 iunie, Senatul a adoptat inițiativa legislativă a Guvernului, ca prim for sesizat, însă cu amendamente prin care au fost adăugat domenii în care Executivul va putea reglementa precum: Energie (aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”) și „Măsuri pentru eficientizare, reorganizare și reducere de cheltuieli în cadrul autorităților și instituțiilor publice”.
Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege într-un plen de 30 iunie, într-o variantă cu amendamente prin care Guvernul va putea reglementa în și mai multe arii cum ar fi:
- Mediu – „adoptarea legislației necesare pentru comasarea/desființarea/reorganizarea instituțiilor publice și autorităților aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea eficientizării funcționării acestora, precum și a reducerii cheltuielilor cu funcționarea acestora”.
- „modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării, creditării și gestionării fondurilor externe nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune”.
- Investiții și Proiecte Europene – „reglementări privind gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, inclusiv reglementări necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”. „Reglementări privind gestiunea în domeniul fondurilor europene aferente politicii de coeziune, inclusiv legate de Fondul pentru Tranziţie Justă şi modificarea şi completarea unor acte normative”.
- Cultură – „modificarea și completarea legislației privind organizarea, funcționarea și eficientizarea activității instituțiilor din domeniul culturii, precum și a fondurilor gestionate de acestea, constituite pe baza contribuțiilor stabilite prin lege”.
Pe 7 iulie, parlamentarii AUR au atacat la Curtea Constituțională această lege, însă pe 15 iulie magistrații CCR au respins sesizarea făcută de partidul condus de George Simion.
Editor : A.P.