Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, despre sistemul de educaţie, în vremea când a fost elev, că în primul rând, nu era inegalitatea între sat şi marele oraş, iar calitatea educaţiei era mai bună. El a precizat că în momentul acesta, meseria de profesor învăţător nu este valorizată de statul român, şi deşi au mărit salariile, nu a fost suficient pentru ca această meserie să fie atractivă.
Nicuşor Dan a fost întrebat la Prima News dacă regretă că a revenit în ţară, după studiile pe care le-a făcut în Franţa. ”Nu regret deloc că m-am întors. A fost o decizie pe care am luat-o înainte să plec acolo, pentru că bineînţeles fiecare om face ce vrea cu viaţa lui. Eu cred că noi suntem mai mult decât noi înşine. Vorbim o limbă, relaţionăm într-un fel cu oamenii, ne raportăm la viaţă, la elementele esenţiale, căsătorie, moarte, într-un anume fel”, a precizat Nicuşor Dan.
Despre ţara unde ar prefera să facă copiii lui facultatea, primarul Capitalei a mărturisit că ”ei vor decide pentru viaţa lor, poate vor dori să aleagă o meserie, să nu facă o facultate”.
”Dacă vor face facultate, eu mi-aş dori ca primii ani să-i facă în România, pentru că ăsta e momentul în care pleci de acasă, îţi faci prietenii, te identifici cu un loc şi ar fi bine să facă asta în România. Ca eu să sper să am copii şi nepoţi în România”, a arătat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei s-a referit la ce funcţiona în perioada în care a făcut şcoala în sistemul de educaţie, arătând că ”în primul rând, nu era inegalitatea între sat şi marele oraş, care este acum, în ceea ce priveşte calitatea învăţământului, cu excepţii, şi faptul că existau nişte forme centralizate de pregătire pentru olimpici. ”Ce e important este că pentru întreaga categorie de elevi, calitatea educaţiei era mai bună atunci decât acum. Din calitatea profesorilor, da. Calitatea acum e o chestie pur economică. În momentul acesta, în momentul acesta, meseria de profesor învăţător nu este valorizată de statul român. Au mărit salariile, dar nu suficient pentru ca această meserie să fie atractivă”, a subliniat Nicuşor Dan.
El a mai spus că ”banii care se duc în sistemul de educaţie sunt esenţiali, pentru că noi am acumulat un deficit care s-a dus şi într-un deficit de imagine a profesorului ca om în societate, cum se raportează ceilalţi oameni la profesor şi banii sunt principala problemă”.
”Trebuie să stimulăm oamenii să meargă în zona rural-oraş mic. Trebuie să schimbăm programele astfel încât să stimulăm gândirea critică, să înţelegem ce vrea piaţa muncii şi să pregătim copiii pentru asta, sunt multe”, a arătat Nicuşor Dan.
Întrebat dacă garantează că guvernul cu care va colabora va aloca mai mult din timp pentru educaţie, Nicuşor Dan a spus: ”Ce pot să garantez, că nu se va întâmpla asta în 2025, că suntem în găleată. Deci mai întâi trebuie să stabilizăm şi după aceea eu voi pune presiune ca lucrul acesta să se întâmple”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.