Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că îşi doreşte ca toate cele patru partidele pro-occidentale să formeze o majoritate şi o să cheme aceste partide la un şir de negocieri, astfel încât în momentul în care propune un premier să aibă garanţia că o să intrăm într-un curs normal.

”Noi avem un Parlament cu o compoziţie care a fost stabilită acum o jumătate de an şi care mai are trei ani şi jumătate. Nu vreau alegeri anticipate, România nu-şi permite asta. Deci, o să lucrăm cu această configuraţie a Parlamentului”, a spus Nicuşor Dan în podcastul lui MCN.

El a precizat că, pentru stabilitate, pentru stabilitate economică, doreşte să lucreze cu o majoritate formată din partidele pro-occidentale”.

”Sunt patru şi minorităţile, îmi doresc ca toate cele patru partidele pro-occidentale să formeze o majoritate, aşa este cel mai bine, cel mai stabil, pentru că trebuie să luăm nişte măsuri curajoase. Şi nici n-o să forţez, nici n-o să aştept. O să chem aceste partide la un şir de negocieri, astfel încât în momentul în care propun un prim-ministru să am garanţia că o să intrăm într-un curs normal. Deci o să fie o discuţie prealabilă, în care să discutăm cu toate argumentele pe masă şi cu toată legitimitatea fiecăruia pe masă, cine să fie prim-ministru, componenta guvernului şi mai ales programul de guvernare.

Întrebat ce ar face dacă i s-ar impune un premier şi ce şanse reale sunt de reformă a statului, Nicuşor Dan a spus că la primăria Capitalei a avut o majoritate formată din USR, PMP şi PNL, oameni care, unii dintre ei, făcuseră greşeli în trecut.

”Administraţia de la primăria Capitalei, cu toate erorile evidente pe care le-a făcut în aceşti patru ani şi jumătate, a fost o administraţie care nu a fost coruptă. Eu, ca primar, am reuşit, în acord cu aceste partide, din care unele cu conexiuni cu sistemul, să duc oraşul în direcţia corectă. Aşa cred eu. Cred că şi bucureştenii, mulţi dintre ei, cred asta. Şi cred că în echilibru de putere între preşedinte şi Parlament, între preşedinte şi guvern de planul executiv, preşedintele are pârghi să ducă lucrurile în direcţia corectă.

Întrebat cum va face acest lucru, Nicuşor Dan a răspuns: ”Printr-o negociere foarte corectă, de la bun început. Ăsta este principalul atu pe care preşedintele îl are, de a desemna primul ministru şi atunci în acea negociere în care toată lumea aşteaptă numirea de la preşedinte pentru prim-ministru, preşedintele poate să impună nişte limite pe activitatea viitoare a guvernului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version