Nicușor Dan, care este independent, se lasă greu cucerit, în timp ce analizează cărei familii politice europene să se alăture. Noul președinte al României se află în centrul unui triunghi amoros politic, întrucât partidele paneuropene ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale cancelarului german Friedrich Merz îl curtează pentru a se alătura rândurilor lor, scrie POLITICO într-o amplă analiză despre opțiunile președintelui României.
Dan a purtat discuții cu reprezentanți ai mișcării liberale Renew a lui Macron și ai Partidului Popular European de centru-dreapta, în timp ce analizează care grupare politică din UE ar fi cea mai potrivită pentru el. Ca politician independent, fără un partid propriu, el nu are un loc automat în peisajul politic european, spre deosebire de alți lideri care se reunesc cu „familiile” lor politice pentru a împărtăși idei și a discuta priorități.
El este, de asemenea, un fel de premiu pentru centristii europeni, după ce l-a învins pe populistul de dreapta George Simion în alegerile prezidențiale din mai, scrie POLITICO.
De ce este important
Alegerea lui Dan în ceea ce privește apartenența politică este semnificativă, deoarece are potențialul de a influența dinamica dintre liderii reuniți la summitul de la Bruxelles.
Deși Dan va rămâne liber să-și urmeze propriile priorități, membrii partidelor politice europene se întâlnesc în mod regulat înaintea summiturilor liderilor pentru a-și coordona pozițiile înaintea discuțiilor la nivel înalt și pentru a stabili strategii pe termen lung, precum și pentru a construi rețele și a stabili legături sociale.
La Consiliul European de la Bruxelles din această lună, Dan a fost invitat la reuniunile premergătoare summitului atât ale Renew, cât și ale PPE. El a declarat că va participa la ambele reuniuni, dar ulterior s-a răzgândit și nu s-a prezentat la niciuna dintre ele.
Cântărește foarte atent decizia
„Inițial, el a declarat că va participa la reuniuni, dar ulterior s-a răzgândit, considerând că nu ar fi fost politicos să participe la toate reuniunile, având în vedere că erau programate discuții importante pe teme sensibile”, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Dan.
„El cântărește foarte atent decizia sa, cu cel mai mare respect pentru importanța acesteia, și va decide pentru următorul summit al Consiliului European la care dintre reuniunile familiilor politice va participa.”
Dan a dat aparent ambelor tabere motive să creadă că le va alege.
Un reprezentant Renew a susținut că liberalii au șanse mari să-l atragă de partea lor, deoarece Dan trebuie să păstreze conservatorii la distanță.
„Dan a făcut campanie împotriva corupției. Nu ar da bine dacă ar ajunge să se alieze cu conservatorii români, aceiași care au fost acuzați de clientelism în țara lor”, a declarat oficialul. „Europarlamentarii noștri liberali români sunt ocupați să-l lingușească”.
Pe de altă parte, oficialii PPE par încrezători că Dan va alege gruparea lor de centru-dreapta, pe baza propriilor sale convingeri.
Din punct de vedere politic, ambele opțiuni sunt atractive pentru Dan, care este un pro-european convins, provenit din centrul politic al României. Deși înclină spre dreapta în chestiuni fiscale, mai ales având în vedere problemele de deficit bugetar ale României, el și-a făcut un nume ca activist anticorupție. El are sprijinul unei coaliții parlamentare formate din toate cele patru partide pro-europene din România, inclusiv cele aliniate atât cu PPE, cât și cu Renew.
După ce a câștigat alegerile prezidențiale din mai, Dan l-a numit pe Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru. Partidul Național Liberal al lui Bolojan este afiliat PPE.
Editor : Marina Constantinoiu