România va susține obiectivul NATO de creștere a cheltuielilor, chiar dacă începe să reducă propriul deficit public record, a declarat noul președinte al țării, Nicușor Dan, încercând să liniștească partenerii și investitorii străini cu privire la orientarea prooccidentală a țării. „Vom rămâne parte a eforturilor europene de a ajuta Ucraina să obțină cea mai rezonabilă pace”, a declarat Nicușor Dan într-un interviu pentru Financial Times.
Victoria electorală a lui Nicușor Dan de duminică a pus capăt unei perioade de șase luni de turbulențe politice și economice provocate de anularea alegerilor prezidențiale din cauza presupusei ingerințe rusești, amintește FT.
El a declarat că România a făcut o alegere clară ca membru al UE și al NATO și aliat al Ucrainei, votându-l pe el și nu pe rivalul său antiucrainean și eurosceptic, George Simion, care a câștigat primul tur al alegerilor.
Cheltuieli pentru apărare
„Vom rămâne parte a eforturilor europene de a ajuta Ucraina să obțină cea mai rezonabilă pace”, a declarat Nicușor Dan. „Asta înseamnă să continuăm să sprijinim Ucraina și să participăm la eforturile europene de a prelua securitatea acesteia în propriile noastre mâini”, a adăugat el.
El a afirmat că România este dispusă să-și mărească cheltuielile pentru apărare și să îndeplinească noul obiectiv NATO de 3,5% din PIB, cu un procent suplimentar de 1,5% pentru infrastructură și securitate cibernetică, propus de secretarul general al NATO, Mark Rutte, și susținut de cancelarul german Friedrich Merz.
Este probabil ca acest obiectiv să fie convenit de liderii NATO la summitul de luna viitoare, după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va retrage garanțiile de securitate americane dacă aliații nu vor cheltui până la 5% din PIB pentru propria securitate, față de obiectivul actual al NATO de 2%.
„Da, este ceva ce susțin”, a declarat Dan, adăugând că calendarul creșterii cheltuielilor pentru apărare va fi negociat cu SUA și ceilalți aliați. „Vom fi aliniați”, a adăugat el.
Sub presiune să reducă cheltuielile
Angajamentul său de a crește cheltuielile pentru apărare vine într-un moment delicat pentru România, unde guvernele succesive au permis ca deficitul bugetar să crească până la 9,3% din PIB până anul trecut, cel mai ridicat din UE.
Chiar dacă Comisia Europeană permite ca cheltuielile pentru apărare să fie scutite de regulile fiscale ale blocului comunitar, Bucureștiul este sub presiune pentru a reduce alte cheltuieli – o sarcină nepopulară pentru noua administrație de la București. Bruxellesul a amenințat că va intensifica așa-numita procedură de deficit excesiv pe 4 iunie și chiar va suspenda fondurile UE dacă noul guvern nu va prezenta planuri credibile privind reducerea deficitului.
Argumentele lui Nicușor Dan
Dan, matematician de formație, a declarat că este „realist” să se vizeze un deficit bugetar de 7,5% din PIB în acest an. „Va trebui să reducem cheltuielile cu 6 miliarde de euro în acest an. Cred că putem face asta… Vreau să particip la discuții”, a spus el, adăugând că un nou guvern va fi probabil format în termen de o lună.
Argumentul său față de investitori și UE va fi să se uite la realizările sale ca primar al Bucureștiului și „să aibă încredere în noul plan”. Când a început, plățile imediate ale datoriei totalizau 75% din bugetul anual, dar în patru ani a adus orașul la un bilanț stabil și la un rating de credit premium.
Cea mai urgentă sarcină a lui Dan este numirea unui prim-ministru care să poată forma un guvern de coaliție capabil să adopte reformele necesare pentru a readuce economia pe linia de plutire, scrie FT.
„Vreau să echilibrez bugetul de stat și să acord libertate inițiativei private, dar mai întâi trebuie să avem toate cele patru partide [principale] în guvern”, a declarat el. Negocierile preliminare pentru formarea unei majorități parlamentare sunt deja în curs, dar rămâne neclar dacă cel mai mare partid, Partidul Social Democrat (PSD), va rămâne la guvernare sau se va alătura partidului de extremă dreapta AUR al lui Simion în opoziție.
Dan a declarat că intenționează să numească un premier care să se bucure de o majoritate solidă, deoarece țara sa nu își poate permite „jocuri” politice în acest moment. Ilie Bolojan, senator de centru-dreapta care a ocupat funcția de președinte interimar până joi, este considerat favoritul lui Dan, dar celelalte partide vor trebui să fie de acord.
„Îi înțeleg pe cei 5 milioane de alegători”
Dan a recunoscut că performanța sa și a noului guvern va fi esențială pentru a împiedica extrema dreaptă să câștige următoarele alegeri parlamentare din 2028.
„Îi înțeleg pe cei 5 milioane de alegători” care l-au susținut pe Simion, a spus el. „Motivele lor nu sunt ideologice, ci economice și sociale”.
Leul a scăzut brusc față de euro când Simion a câștigat primul tur, iar guvernul a avut dificultăți în a împrumuta pe piețele internaționale.
Agențiile de rating de credit au declarat că țara se află la un pas de statutul de „junk”.
„Trebuie să recunoaștem că statul român a promis multe lucruri pe care nu le-a îndeplinit”, a spus el.
Corupția, proasta guvernare și adâncirea decalajului dintre bogați și săraci au contribuit la această nemulțumire față de clasa politică, a spus el. „Mulți politicieni din vechile partide… înțeleg că trebuie să se schimbe”.
Dan a cerut, de asemenea, mai multe investigații privind presupusa amestecare a Rusiei în anularea primului tur al alegerilor din noiembrie, câștigat de un politician marginalizat, Călin Georgescu.
„Următorul pas va fi sistemul judiciar. Una dintre motivele pentru care 5 milioane de oameni au votat pentru extrema dreaptă a fost lipsa de explicații cu privire la alegerile din noiembrie.”
Editor : Marina Constantinoiu