Sanctuarul de urși din Zărnești și-a mărit familia. Doi ursuleți, femelă și mascul, de doar 3 luni, au devenit noii locatari. Puii au fost salvați dintr-un copac, erau singuri, flămânzi și extrem de speriați. Pentru o nouă șansă la viață, autoritățile au decis să-i ducă la Sanctuar, unde se vor alătura, după o perioadă de carantină, celorlalți peste 120 de urși adunați din toată țara, dar și din Ucraina, Georgia și Armenia. 

Puii au fost văzuți într-un copac, pe lângă o gospodărie din Săcele, județul Brașov. Timp de două zile și-au așteptat mama pentru a coborî, însă aceasta nu și-a mai făcut apariția.

Paula Ciotloș reprezentat sanctuar urși: În momentul în care este un pericol, mama-urs își urcă copiii și îi îndeamnă să se urce în copaci, deci ursuleții aceștia mici probabil că au trecut printr-un pericol și ei, iar mama lor a reacționat. Nemaifiind mama în preajmă, cu siguranță ei n-au mai îndrăznit să coboare. Dacă stăteau mai mult, riscau să și cadă, pentru că stadiul de deshidratare și de înfometare era destul de mare.

Din cauza vârstei fragede, micuții nu aveau nicio șansă să supraviețuiască în pădure. Astfel că au fost duși la sanctuarul din Zărnești, unde au primit adăpost, îngrijire medicală și un spațiu în care să se poată adapta treptat.

Maria Colciar, jurnalist Digi24: Cei doi pui sunt, în acest moment, într-o zonă de carantină, acolo unde au parte de o atenție sporită. Micuții sunt monitorizați constant și hrăniți cu biberonul din două în două ore cu lapte de capră și alte vitamine. După această perioadă de aproximativ două luni, vor fi plasați într-un țarc special, unde iarăși vor fi supravegheați constant.

Puii sunt încă sperați, însă au fost vaccinați și se află sub observație continuă.

Paula Ciotloș, reprezentat sanctuarul de urși: Încearcă să înțeleagă ce se întâmplă în viața lor după ce au stat în pădure, după ce au cunoscut iarba, copacii, ursoaica. Costurile pentru puiuți sunt destul de mari pentru că noi trebuie, cum spuneam mai devreme, să-i hrănim din două în două ore cu lapte special, care poate să ajungă la niște costuri de câteva sute de lei pe zi.

Localnic: Suntem răspunzători de animalele neajutorate.

Turist: Este trist, dar îmbucurător, în același timp. Este trist să vezi că ei au suferit, dar e foarte frumos să vezi acest loc. Ei vor avea un sfârșit mult mai bun aici în sanctuar, este un loc unic.

La sanctuarul din Zărnești trăiesc, în prezent, 125 de urși bruni din toată țara, dar și din Ucraina, Georgia și Armenia. Cel mai vârstnic dintre ei are 38 de ani.

reporter: Maria Colciar
operator: Dan Dascălu

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version