Şeful NATO, Mark Rutte, a avertizat joi că Alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani şi că este timpul să treacă la o mentalitate de război, inclusiv sporind cheltuielile pentru apărare, relatează Reuters.
Mark Rutte, secretarul general al NATO, le-a spus membrilor alianţei că trebuie să ia în considerare cheltuieli de apărare mult mai mari, care ar trebui să fie cu mult peste 2% din PIB.
„Rusia se pregăteşte pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”, a declarat Rutte într-un discurs susţinut la Bruxelles.
„Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în patru-cinci ani”, a spus secretarul general al NATO, adăugând: „Este timpul să trecem la o mentalitate de război şi să accelerăm producţia noastră de apărare şi cheltuielile de apărare”, a subliniat şeful NATO.
Citește și: „Amenințarea unui conflict global este reală”, avertizează premierul polonez, după atacul Rusiei din Ucraina, cu racheta Oreșnik
El a mai spus că alianţa trebuie să fie lucidă în ceea ce priveşte ambiţiile Chinei şi a avertizat Beijingul că îşi consolidează substanţial forţele şi intimidează Taiwanul.
Liderii NATO au convenit să pună capăt reducerilor în domeniul apărării care au început odată cu sfârșitul Războiului Rece, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în urmă cu un deceniu, trecând la cheltuieli de 2% din PIB pentru bugetele lor militare, scrie Sky News.
Însă, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei ani, aceștia au convenit că obiectivul de 2% ar trebui să fie minimul pentru cheltuielile de apărare.
Deși Alianța atinge acest obiectiv în mod colectiv, aproximativ o treime dintre membri nu îl ating în mod individual. Conform estimărilor Alianței, cel puțin 23 din cei 32 de membri vor atinge obiectivul de 2% în acest an.
„NATO ar trebui să se pregătească”
Și generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, a afirmat anterior că NATO nu dispune de apărare aeriană adecvată, mobilitate militară și nici muniție pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război la scară largă cu Rusia.
În cadrul unei discuții la Forumul de securitate de la Varșovia, din octombrie, Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari din Europa nu realizează pe deplin ce presupune un posibil război cu Rusia.
„Nu avem o apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică”, a declarat Hodges.
Flancul estic al NATO are doar 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a descuraja un atac, a raportat Financial Times în luna mai.
„Încă nu ne putem deplasa rapid în întreaga Europă, astfel încât problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată”, a adăugat el.
Potrivit generalului în rezervă, armatele occidentale erau pregătite pentru desfășurare în 24 de ore în timpul Războiului Rece, în timp ce armatele de astăzi nu au această mentalitate.
NATO ar trebui să aibă „curajul să recunoască ceea ce consideră a fi o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să înceapă să desfășoare trupe pentru a fi pregătiți, iar apoi să fie gata de plecare în două sau trei zile acolo unde există acest risc”, a conchis generalul american în rezervă Ben Hodges.
Editor : A.R.