Un chinez care a luptat pentru armata rusă povestește că superiorii săi l-au închis într-o groapă întunecată, împrejmuită cu bare de oțel, în care abia avea suficient spațiu pentru a sta în picioare. A trecut prin acest chin timp de 21 de zile doar pentru că a avut dispută cu comandantul său privind echipamentul de protecție, relatează CNN.

Bărbatul, care a fost numit Michael de CNN pentru a-i fi protejată identitatea, a spus că s-a alăturat trupelor Rusiei în lupta împotriva Ucrainei pentru a „gusta viața militară în străinătate”, dar după un an brutal petrecut pe front este convins că înrolarea în armata lui Vladimir Putin a fost „o greșeală”.

Experiența sa din groapă i-a distrus dorința de a lupta pentru Moscova și vrea să transmită un mesaj altor cetățeni chinezi care se gândesc să se alăture militarilor ruși.

„Trebuie să spun câteva adevăruri și să-i avertizez pe acei chinezi: Nu veniți aici”, a spus bărbatul de 29 de ani.

Michael a spus pentru CNN că acum este în recuperare, după rănile suferite pe câmpul de luptă.

„Armata numărul doi a lumii este o glumă”, a spus soldatul, arătând că echipamentele sunt slabe, logistica e inadecvată. Alte plângeri sunt maltratarea soldaților și „corupția severă”. De altfel, toate aceste probleme au fost documentate la scară largă de la începutul războiului.

Atât Ucraina, cât și Rusia au folosit luptători străini pentru a-și consolida forțele. Dar problema mercenarilor chinezi care luptă pentru Rusia a fost adusă în atenția lumii când președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit că doi luptători chinezi au fost capturați de Ucraina la începutul lunii aprilie și a susținut că există „mulți alții” în rândurile trupelor Rusiei.

Zelenski a cerut răspunsuri de la Beijing, care, la rândul său, a negat orice implicare și a repetat apelurile anterioare adresate cetățenilor chinezi „să se abțină de la participarea la acțiuni militare ale oricăreia dintre părți”.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a susținut că afirmațiile privind cetățenii chinezi care luptă în Ucraina sunt un „neadevăr total”. Câteva zile mai târziu, Ucraina i-a expus pe luptătorii chinezi capturați în fața presei.

Kievul a declarat că are informații că alți 155 de cetățeni chinezi luptă pentru Rusia. Însă numărul real este probabil mai mare, potrivit lui Zelenski. Atât Michael, cât și un alt luptător chinez care a luptat alături de Rusia au declarat pentru CNN că știu de alte sute de chinezi în rândul forțelor Moscovei.

Sunt și chinezi care au luptat de partea ucraineană. CNN a confirmat prezența lor într-un batalion, dar Forțele Terestre ale Ucrainei nu au putut oferi un număr total, deoarece fiecare unitate își recrutează direct oamenii.

Chinezii au fost targetați pe rețelele de socializare cu anunțuri de recrutare, pentru a se alătura Rusiei în prima linie pe frontul împotriva Ucrainei.

Postările și clipurile văzute de CNN promit de obicei salarii bune și creșterea virilității celor care se înscriu.

Clipurile sunt toate în limba rusă, dar vin cu traduceri în chineză. Unul avea subtitrare în chineză care spunea: „Nu ești bărbat? Fii un bărbat adevărat!”

Astfel de postări i-au atras atenția lui Michael, care le-a văzut în 2023 pe Douyin, versiunea chineză a TikTok. Odată înrolat, a început să posteze regulat pe rețelele sociale videoclipuri despre perioada petrecută în rândul trupelor Moscovei.

Michael a declarat pentru CNN că a fost soldat în Armata Populară de Eliberare a Chinei, dar a plecat în 2018, iar faptul că a văzut reclamele și clipurile altor luptători chinezi de pe front i-a reaprins „aspirația pentru armată”.

Eram entuziasmat pe atunci. Ca fost soldat profesionist în China, m-am gândit că trebuie să existe o modalitate prin care să contribui aici”, a spus el.

Deși ar fi putut alege să lupte pentru Ucraina, a fost mai ușor să obțină o viză pentru a merge în Rusia, spune el. A ajuns la Moscova cu o viză turistică în noiembrie 2023.

După ce a fost refuzat pentru că nu vorbea limba rusă, s-a alăturat grupului de mercenari Wagner și a fost trimis să lupte în regiunea Donbas. Șase luni mai târziu, în mai 2024, a semnat un contract pe un an cu Ministerul Apărării din Rusia, care l-a trimis la Bahmut. Și alți luptători străini au semnat contracte similare.

Michael a declarat pentru CNN că în contract i se ofereau 200.000 de ruble (2.400 de dolari) pe lună. Într-un clip postat anterior pe rețelele sociale, a spus că existau și bonusuri atunci când capturau teritorii din Ucraina – încă 50.000 de ruble (598 de dolari) pentru fiecare kilometru ocupat.

Potrivit lui Michael, majoritatea camarazilor săi chinezi luptă pentru bani.

Un alt cetățean chinez care a luptat pentru Rusia a declarat pentru CNN că ceea ce câștiga ca mercenar era de aproximativ trei ori mai mult decât câștiga în China.

Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, căruia CNN nu i-a publicat numele, a spus că a petrecut un an în armata rusă, începând din iulie 2023. Susține că nu știe exact de ce s-a înrolat, dar nu crede că banii au fost un factor major.

„Poate pentru că mă simt pierdut, ca și cum aș căuta ceva. Vreau doar să rătăcesc. Am un fel de complex al eroului încă din copilărie”, a spus el.

Bărbatul a ales să lupte pentru Rusia deoarece consideră că „are avantaj în ceea ce privește forța militară”. Această opinie nu este neobișnuită în China.

Maria Repnikova, expertă în politica chineză și rusă la Universitatea de Stat din Georgia, a declarat că relatările din mass-media de stat din China tind spre o poziție pro-rusă.

Relatările din presa chineză despre război au un impact semnificativ asupra percepției publice privind invazia rusă”, a spus ea.

Unii luptători chinezi au adoptat un limbaj folosit în mod obișnuit de Kremlin, exprimându-și dorința de a „merge împotriva fascismului nazist” și referindu-se la război ca la o „operațiune militară specială” în postările publice de pe Douyin.

La scurt timp după ce Zelenski a ridicat problema luptătorilor chinezi de pe frontul rusesc, multe dintre conturile luptătorilor de pe rețelele sociale au fost blocate. Totuși, anunțurile de recrutare rusești sunt încă disponibile.

Jason, născut în China, s-a mutat în Statele Unite în timpul liceului. El a mers în Ucraina în 2023 pentru a se înrola în Legiunea Internațională Ucraineană.

După ce a petrecut patru luni evitând obuzele în tranșee, a încercat să fie și mai activ în luptă. A solicitat transferul la o companie de asalt, dar spune că a fost refuzat deoarece comandantul ucrainean era suspicios în privința naționalității sale.

Reflectând, la un an după ce s-a întors în SUA, a spus că este „păcat”, dar a înțeles suspiciunea, deoarece „China și Rusia sunt destul de apropiate”

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version