Fotografia unie comete care ne vizitează o dată la 70.000 de ani a fost făcută dintr-un avion militar rusesc SU-35.

Fotografia a apărut pe contul Telegram Fighterbomber, despre care se spune că are legături strânse cu Forțele Aeriene Ruse. Unii susțin chiar că acest cont aparține unui al Forțelor Aeriene Ruse. Se pare că imaginea arată trecerea cometei C/2023 A3, cunoscută și sub numele de Tsuchinshan-ATLAS.

Potrivit Fighterbomber, fotografia a fost făcută din cabina unui avion de vânătoare rusesc SU-35.

Tsuchinshan-ATLASC/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) este o cometă din norul Oort descoperită de Observatorul Purple Mountain din China la 9 ianuarie 2023 și găsită independent de ATLAS Africa de Sud la 22 februarie 2023. Cometa a trecut periheliu (cea mai apropiată distanță de soare) la o distanță de 0,39 UA. pe 27 septembrie 2024, când a devenit vizibilă cu ochiul liber
Fotografia surprinde scena de la mare înălțime deasupra norilor, cu o zonă populată dedesubt luminată de luminile orașului, adăugând un strat suplimentar de dramatism imaginii. Pe cerul de deasupra, este vizibil un mic obiect alb cu coada conică distinctă caracteristică unei comete. Cu toate acestea, locul exact în care a fost făcută fotografia rămâne nespecificat.

Citește și

„Cometa secolulului” are două cozi, dintre care una este îndreptată înainte. Cum se explică fenomenul extrem de rar

Calculele orbitale indică faptul că traiectoria cometei C/2023 A3 este extrem de excentrică, iar revenirea sa după o absență atât de lungă sugerează că este posibil ca până acum să își fi petrecut cea mai mare parte a timpului departe în sistemul solar. Dacă această estimare se confirmă, orbita cometei ar putea însemna că, după survolul din 2024, aceasta nu se va mai întoarce pentru zeci de mii de ani.

În ceea ce privește fotografia care ar fi fost făcută de un pilot la bordul unui Su-35 rusesc în timpul trecerii cometei, aceasta rămâne neverificată de organizațiile astronomice oficiale sau de principalele instituții media. Dacă afirmația este adevărată, ar fi un eveniment incredibil de rar. Deși este cu siguranță posibil ca un pilot să fi capturat o astfel de fotografie, fotografierea unei comete de pe un avion de vânătoare ar fi o provocare semnificativă. Este plauzibil ca fotografia să fi fost făcută cu ajutorul unui echipament specializat aflat la bordul avionului, este de părere Bulgarian Military.

Pentru astronomi și privitori de stele deopotrivă, acest eveniment rar reprezintă o oportunitate unică de a studia o cometă de la marginea sistemului solar. Șansa de a vedea de aproape un astfel de obiect ceresc ar putea face din acesta unul dintre cele mai remarcabile fenomene cometare din ultimii ani.

Calculele arată că această cometă ar putea trece pe lângă Pământ doar o dată la 70.000 de ani, ceea ce, pe baza orbitei sale, pare probabil. Cometele cu perioadă lungă ca aceasta provin adesea din Norul Oort și urmează orbite eliptice extrem de alungite. Aceste obiecte pot avea nevoie de mii până la milioane de ani pentru a completa o singură orbită în jurul Soarelui.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version