Ministrul francez al mediilor digitale, Clara Chappaz, a raportat hashtag-ul #SkinnyTok la autoritatea de reglementare audiovizuală și digitală a țării și la Uniunea Europeană, subliniind preocupările că această provocare dăunează sănătății mentale a tinerelor prin promovarea anorexiei și prin body-shaming, iar algoritmii TikTok vizează cele mai vulnerabile persoane, informează The Guardian.

Hashtag-ul #SkinnyTok a fost asociat cu mai mult de jumătate de milion de postări pe aplicație. „Aceste videoclipuri care promovează slăbitul extrem sunt revoltătoare și absolut inacceptabile”, a spus Chappaz. „Instrumentele digitale sunt minunate din punct de vedere al progresului și libertății, dar, utilizate greșit, pot distruge vieți … rețelele sociale nu pot scăpa de responsabilitatea lor.”

Luna trecută, parlamentarii francezi au aprobat înființarea unei comisii parlamentare pentru a examina efectele psihologice ale TikTok asupra copiilor și adolescenților. Martin Ajdari, președintele Autoritatății pentru Reglementarea în Comunicații din Franța (ARCOM), urmează să depună mărturie în fața comisiei luna viitoare.

ARCOM a transmis că are cunoștință de problemă „ca un risc pentru sănătatea publică” și că este în proces de colectare a informațiilor despre amploarea acesteia și de stabilire a „resurselor pe care TikTok le-a implementat ca răspuns”.

Încurajarea anorexiei este pedepsită în Franța

Legea europeană a serviciilor digitale obligă platformele de internet să „implementeze măsuri pentru a atenua riscurile și pentru a proteja minorii”. În 2015, parlamentarii francezi au votat pentru ca încurajarea anorexiei să fie pedepsită cu până la un an de închisoare și o amendă de 10.000 de euro.

Charlyne Buigues, o asistentă medicală specializată în tulburările de alimentație ale adolescenților, a creat o petiție care atrage atenția asupra pericolelor #SkinnyTok și ale altor tendințe similare de pe rețelele sociale.

„Mă confrunt cu efectul devastator pe care anumite imagini și/sau mesaje transmise de rețelele sociale, cum ar fi cele de pe #SkinnyTok, îl pot avea asupra sănătății mentale și fizice a tinerelor noastre”, susține ea. „Aceste videoclipuri, adesea vizualizate de adolescenți, promovează norme nerealiste ale corpului și încurajează obiceiuri alimentare periculoase, cum ar fi dietele restrictive, exercițiile fizice excesive sau comportamentele de înfometare.”

Pe TikTok, o căutare cu #SkinnyTok găsește zeci de videoclipuri care încurajează tinerele femei și fete să-și restricționeze alimentația. „Dacă nu poți controla ce pui în gură, ce poți controla?”, transmite unul dintre ele. Altul spune: „Slabă, dar nu suficient de slabă.”

Se estimează că până la 40.000 de persoane din Franța suferă de anorexie, 90% dintre acestea fiind adolescenți. Este cea mai mortală boală psihiatrică din țară.

TikTok a transmis că a șters o serie de postări și că are reguli stricte împotriva body-shaming-ului online „și comportamentelor periculoase legate de pierderea în greutate”. De asemenea, a adăugat: „Conținutul care idealizează anumite tipuri de corpuri este supus unei restricții de vârstă.” Compania a mai spus că a adăugat un mesaj la postări cu informații despre locurile unde se poate găsi ajutor pentru tulburările de alimentație.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version