Arestarea şi inculparea fondatorului Telegram, Pavel Durov, constituie un dosar complex care ridică numeroase întrebări în domeniul drepturilor omului, a estimat ONU marţi, informează AFP, transmite Agerpres.
Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului preconizează să elaboreze un document ce „va stabili parametrii în cadrul cărora acest gen de situaţii trebuie considerat”, a explicat purtătoarea de cuvânt Ravina Shamdasani, în timpul unei conferinţe de presă a ONU la Geneva.
„Acesta este un dosar complex care ridică numeroase întrebări în materie de drepturi ale omului”, a estimat ea.
Patronul aplicaţiei de mesagerie Telegram – populară, dar controversată – care deţine paşapoarte rus, francez şi al Emiratelor Unite, a fost arestat în Franţa pe 24 august, fiindu-i interzis să părăsească teritoriul francez.
„Urmărim îndeaproape acest caz şi în acest stadiu ne este greu să fim mai precişi”, pentru că Înaltul Comisariat nu are acces la toate informaţiile, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Cazul a provocat multă emoţie, susţinătorii miliardarului de 39 de ani văzând în această arestare un atac la adresa libertăţii de expresie.
Durov a primit şi sprijinul lui Elon Musk, patronul reţelei sociale X, care a fost recent blocat în Brazilia pentru abateri în lupta împotriva dezinformării.
Justiţia franceză îi reproşează lui Durov o serie întreagă de infracţiuni legate de aplicaţie.
Potrivit Parchetului de la Paris, el este inculpat în mod concret pentru „refuzul de a comunica informaţiile necesare interceptărilor autorizate de lege” şi pentru complicitate la delicte şi infracţiuni organizate via această platformă: trafic de stupefiante, criminalitate, escrocherie şi spălare de bani în grup infracţional organizat.
Ravina Shamdasani a evocat de asemenea recenta blocare a reţelei sociale X în Brazilia.
Suspendarea fostei platforme Twitter „stârneşte îngrijorări similare în ceea ce priveşte datoria statelor de a veghea la aceea ca platformele de media sociale să respecte legea care autorizează libertatea de expresie”, în acord cu anumite restricţii, a declarat ea.
Ravina Shamdasani a îndemnat ca toate restricţiile impuse să fie „proporţionate” şi „conforme normelor internaţionale privind drepturile omului”.
Potrivit Înaltului Comisariat, statele trebuie să poată reglementa platformele digitale, care ar trebui ele însele să se conformeze drepturilor omului.
„Principiile de legalitate, de necesitate şi de proporţionalitate, discursurile urii, incitarea la ură sau la violenţă, dezinformarea prejudiciabilă, trebuie să fie abordate”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a scris lui Elon Musk în noiembrie 2022, îndemnându-l să facă din respectarea drepturilor omului o prioritate a reţelei sociale.
Editor : Alexandru Rotaru