Femei din mai multe țări africane, precum și din Sri Lanka, au ajuns în Rusia, sub promisiunea unui loc de muncă în Europa, însă au ajuns să lucreze, de fapt, la producția de drone kamikaze, în Republica Tatarstan, arată o analiză a Institutului Robert Lansing, care citează și o anchetă AP.

Definiția juridică internațională a traficului de persoane include acțiuni prin care victimele sunt constrânse să lucreze pentru o altă parte, adesea prin violență sau înșelăciune, iar modalitatea Moscovei de a proceda în acest caz se înscrie în această definiție.

Femeilor din Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Nigeria și Sri Lanka li s-au promis locuri de muncă cu bilete de avion gratuite, doar pentru a fi trimise într-o zonă economică specială numită „Alabuga”, unde sunt fabricate drone în scopuri militare. Aceasta demonstrează un caz clar de fraudă și înșelăciune.

Traficul de persoane este, de asemenea, evident în ascunderea, transportul și predarea victimelor către alte părți.

200 de sclavi, condiții inumane și riscante

În prezent, aproximativ 200 de femei tinere, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, lucrează în aceste facilități, unele dintre ele fiind studente de schimb de la vârsta de 16 ani. O femeie a declarat că a crezut că se îndreaptă spre Europa, doar pentru a se trezi în „Alabuga”, regretându-și decizia și deplângând condițiile grele de muncă și salariile mici.

Femeile lucrează sub supraveghere constantă, atât în fabrici, cât și în dormitoarele lor, ceea ce sugerează o libertate limitată și detenție ilegală. Rapoartele ridică, de asemenea, îngrijorări cu privire la posibila exploatare sexuală de către securitatea și conducerea unității.

Salariile promise în momentul recrutării sunt semnificativ mai mici decât cele oferite, iar orele de lucru sunt mai lungi. Femeile ar fi împiedicate să se întoarcă acasă, confirmând și mai mult detenția lor ilegală. Potrivit unor surse, telefoanele lor sunt verificate pentru a detecta eventuale comunicări „nedorite”. Aceste femei sunt forțate să lucreze cu substanțe chimice toxice, fără protecție adecvată. Fabrica din Alabuga, construită în 2023, este deținută de guvernul rus, finanțată de Ministerul Apărării și de VTB Bank.

Politici coloniale

Această situație evidențiază aprobarea tacită și cunoașterea de către Rusia a utilizării muncii forțate la unitatea sa de producție de drone. Exploatarea femeilor africane în acest mod se aliniază constatărilor anterioare cu privire la politicile coloniale ale Rusiei în Africa.

În timp ce Moscova critică Occidentul pentru colonialism în propaganda sa, ea exploatează în mod activ nu numai resursele naturale ale Africii, ci și oamenii săi – victime ale crizelor economice – prin înșelăciune și restricționarea libertății lor. Acțiunile Rusiei completează deficitul de forță de muncă cauzat de mobilizarea oamenilor pentru războiul din Ucraina, un război marcat, de asemenea, de motivații coloniale.

„Lipsa de reacție din partea guvernelor țărilor africane implicate este izbitoare. Această tăcere, care echivalează cu o complicitate tacită la traficul de persoane, necesită un răspuns juridic și politic ferm la nivel internațional”, este de părere Institutul Robert Lansing.

 

Editor : Sebastian Eduard

Share.
Exit mobile version