Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat miercuri că discuţiile privind tensiunile comerciale au fost ”constructive”, după ce China a acuzat Statele Unite de impunerea unor şocuri tarifare” care ar putea destabiliza sistemul comercial global, transmite Reuters.
China a condamnat tarifele impuse sau ameninţate de preşedintele american Donald Trump în cadrul unei reuniuni a OMC desfăşurate marţi. Washingtonul a respins criticile Beijingului, calificându-le drept ipocrite.
Trump a anunţat recent tarife generale de 10% pentru toate importurile din China, ceea ce a determinat Beijingul să răspundă cu tarife de retorsiune şi să depună o plângere împotriva SUA la OMC. Aceasta ar putea deveni un prim test al poziţiei administraţiei Trump faţă de instituţia comercială globală.
Discuţii tensionate la OMC
Majoritatea celor şase ţări care au participat la discuţiile privind tensiunile comerciale – Statele Unite, Nicaragua, Namibia, Malaysia, Trinidad şi Tobago şi Rusia – şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea conflictului, dar au cerut totodată reţinere, a declarat purtătorul de cuvânt al OMC, Ismaila Dieng, într-o conferinţă de presă la Geneva.
”Marea majoritate a statelor participante au subliniat importanţa respectării principiilor şi valorilor OMC şi au cerut măsuri pentru menţinerea stabilităţii şi eficienţei sistemului comercial global”, a adăugat Dieng.
Potrivit unor surse comerciale prezente la reuniune, unele ţări şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la impactul tarifelor impuse de SUA, în timp ce altele au criticat China pentru presupusele sale distorsiuni de piaţă.
Aceasta este prima dată când tensiunile comerciale în creştere sunt abordate oficial pe agenda Consiliului General al OMC, cel mai înalt organism decizional al organizaţiei.
”Şocuri tarifare” şi acuzaţii reciproce
La reuniunea de marţi, Li Chenggang, ambasadorul Chinei la OMC, a avertizat că măsurile SUA cresc incertitudinea economică, afectează comerţul global şi riscă să declanşeze inflaţie internă, distorsiuni de piaţă sau chiar o recesiune globală.
”Mai grav, unilateralismul SUA ameninţă să destrame sistemul comercial multilateral bazat pe reguli”, a declarat Li Chenggang într-o declaraţie obţinută de Reuters.
În replică, David Bisbee, reprezentantul SUA la OMC, a acuzat China că operează un ”sistem economic prădător şi non-piaţă” şi a susţinut că Beijingul încalcă şi evită regulile OMC.
China îşi consolidează poziţia la OMC
Unii delegaţi au considerat că intervenţia Chinei a fost o strategie diplomatică, menită să o poziţioneze drept un susţinător al regulilor OMC.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.