Paolo Macchiarini: Chirurg italian căzut în dizgrație, judecat în Suedia pentru transplanturi de trahee

Un fost om de știință italian a fost judecat în Suedia, fiind acuzat că a agresat pacienți efectuând transplanturi de trahee, notează Euronews.

Paolo Macchiarini este acuzat că a provocat moartea a trei persoane pe care le-a operat între 2011 și 2014. El a negat orice faptă penală.

Chirurgul specializat în celule stem a fost considerat cândva o figură marcantă în medicina regenerativă și a ținut prima pagină a ziarelor pentru că a efectuat primele transplanturi de trahee cu celule stem din lume.

În 2011, Macchiarini a fost creditat ca un pionier prin crearea primei trahee din lume, realizată parțial din celulele stem ale unui pacient, într-o aparentă descoperire în medicina regenerativă.

Însă șapte dintre cei opt pacienți pe care i-a tratat în Suedia și Rusia au murit de atunci.

În decembrie 2018, Suedia a decis să redeschidă o anchetă privind trei operații pe care le-a efectuat în calitate de cercetător invitat la prestigiosul Institut Karolinska din Stockholm.

Macchiarini a fost concediat de la spital în martie 2016 pentru încălcarea eticii medicale, după ce a fost acuzat că și-a falsificat CV-ul și că și-a prezentat în mod eronat activitatea.

Criticii spun că chirurgul a ocolit etica medicală pentru a efectua proceduri periculoase fără beneficii dovedite și că a fabricat descrieri ale stării pacienților săi.

El a apărut miercuri la Tribunalul districtual Solna pentru a audia acuzațiile de „rele tratamente agravate” împotriva a trei victime din Islanda, Turcia și Statele Unite.

„Paolo Macchiarini a efectuat operația cu un dispreț total față de știință și experiență”, a declarat în fața instanței procurorul Karin Lundström-Kron, argumentând că transplanturile le-au provocat celor trei pacienți leziuni fizice și suferințe grave.

Avocatul chirurgului, Björn Hurtig, consideră că fostul angajator al lui Macchiarini, prestigiosul Institut Karolinska din Suedia, ar trebui să fie tras la răspundere.

În 2019, un tribunal italian l-a condamnat pe Macchiarini la 16 luni de închisoare pentru falsificare de documente și abuz de putere.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cele mai recente știri
Știri similare