Cele patru familii britanice, care au dat în judecată TikTok după ce patru copii au murit în urma provocării virale periculoare „blackout”, au acuzat gigantul tehnologic că „nu are compasiune”, scrie BBC.

Într-un interviu de grup exclusiv pentru emisiunea „Sunday with Laura Kuenssberg” de la BBC One, părinții au spus că dau compania în judecată pentru a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu copiii lor și pentru a cere socoteală.

Părinții cred că adolescenții au murit după ce au participat la o provocare virală care a circulat pe TikTok în 2022. Pe de altă parte, TikTok spune că interzice conținutul și provocările periculoase. Ba mai mult, platforma a blocat căutările de videoclipuri și hashtaguri legate de provocarea „blackout” care ar fi dus, potrivit părinților, la decesul adolescenților.

Patru copii, cu vârste între 12 și 14 ani, au murit

Procesul intentat joi în SUA susține că Isaac Kenevan în vârstă de 13 ani, Archie Battersbee de 12 ani, Julian „Jools” Sweeney de 14 ani, și Maia Walsh de 13 ani, au murit în urma provocării „blackout”.

Acțiunea a fost depusă la Curtea Superioară a Statului Delaware de către Social Media Victims Law Center, cu sediul în Statele Unite, în numele mamei lui Archie, Hollie Dance, mama lui Isaac, Lisa Kenevan, mama lui Jools, Ellen Roome și tatăl Maiei, Liam Walsh.

În interviu, Lisa Kenevan a acuzat TikTok că își încalcă „propriile reguli”. În proces, familiile susțin că platforma a încălcat regulile în mai multe moduri, inclusiv în ceea ce privește promovarea conținutului periculos care ar putea cauza vătămări fizice semnificative.

Hollie Dance a spus, la rândul ei, că familiile îndurerate au primit „aceeași declarație corporatistă” care nu arată „niciun fel de compasiune”.

Ellen Roome a susținut că trebuie să existe o lege care să permită părinților să acceseze conturile de social media ale copiilor, în cazul în care aceștia mor. Ea a încercat să obțină date de la TikTok care, în opinia ei, ar putea oferi informații care să clarifice moartea fiului ei.

Lisa Kenevan a spus că apelează la justiție pentru „a trage la răspundere”. „Trebuie să se uite nu doar la noi, ci la părinții din întreaga lume, nu doar din Anglia, ci și în SUA și peste tot”.

„Vrem ca TikTok să coopereze, să ne ajute – de ce să nu ne ofere datele”, a continuat dna Kenevan. „Cum pot dormi noaptea?”, s-a întrebat da.

„Nicio încredere” în eforturile guvernului britanic

Liam Walsh, tatăl Maiei Walsh, a spus că nu are „nicio încredere” că eforturile guvernului britanic de a proteja copiii în mediul online vor fi eficiente.

Legea privind siguranța online intră în vigoare în această primăvară, însă Walsh a mărturisit: „Nu am încredere și sunt pe cale să aflu dacă am dreptate sau nu. Pentru că nu cred că își arată îndeajuns colții. Cred că voi fi iertat pentru neîncrederea mea, având în vedere că după doi ani și jumătate nu avem răspunsuri”.

Ellen Roome a precizat că este recunoscătoare pentru sprijinul primit de la ceilalți părinți îndoliați. „Există unele zile deosebit de grele în care este foarte dificil să funcționezi”, a spus ea.

TikTok a luat decizii de programare, astfel încât să crească dependența de rețea, acuză părinții

În procesul familiilor împotriva TikTok și a companiei sale mamă ByteDance este arătat că decesele au fost „rezultatul previzibil al dependenței proiectate de ByteDance și al deciziilor de programare”, care spune că au fost „menite să împingă copiii să-și sporească implicarea cu TikTok prin orice mijloace necesare”.

Compania ByteDance e acuzată că „a creat dependențe dăunătoare în fiecare copil”, prin designul său.

„Când au început să folosească TikTok, copiii nu au vrut să vadă anumite clipuri și nu au căutat unele informații”, conform informațiilor din proces.

Căutările de videoclipuri sau hashtag-uri legate de provocare pe TikTok sunt blocate, o politică pe care compania spune că este în vigoare din 2020.

TikTok susține că interzice conținutul sau provocările periculoase pe platformă și direcționează pe cei care caută hashtaguri sau videoclipuri către Centrul său de Siguranță. Compania a declarat, pentru BBC, că găsește și elimină în mod activ 99% din conținutul care încalcă regulile sale înainte ca acesta să fie raportat.

Reprezentanții TikTok spun că s-a întâlnit cu Ellen Roome pentru a discuta despre cazul ei. Platforma susține că legea o obligă să șteargă datele care au un caracter personal, cu excepția cazului în care există o solicitare validă din partea autorităților care aplică legea, înainte ca datele să fie șterse.

Ce este provocarea „blackout”

Provocarea „blackout” a devenit populară pe TikTok în 2021, fiind un fel de „joc de asfixiere”, în care oamenii își privează în mod deliberat creierul de oxigen, provocând o stare de euforie pe termen scurt. Pe 21 ianuarie 2021, o fetiță în vârstă de 10 ani din Palermo, Italia, a murit asfixiată în timp ce participa la o provocare numită „jocul cu eșarfa” de pe rețeaua socială TikTok.

De asemenea, la începutul anului 2023, o fată de 12 ani din Argentina a murit după ce a răspuns unei provocări populare pe TikTok, „blackout challenge” (provocarea de sufocare/ procarea de leșin).

Pe 2 aprilie 2024, presa relata că un băiat român de 12 ani din Roseto, Italia, și-a găsit fratele mai mare mort lângă calculator, decedat după provocarea „blackout”.

Totodată, la începutul lunii decembrie a anului trecut, peste 40 de copii din București au ajuns la spital, în mai puțin de o săptămână,  în urma „Superman Challenge”, o provocare pe TikTok. La provocarea „Superman challenge” copiii sunt îndemnați, într-un mod iresponsabil, să se arunce în gol cu pumnul în față, ca celebrul supererou. Însă un astfel de gest poate provoaca fracturi, au atras atenția medicii. În numai 3 zile, în Iași, 14 copii au ajuns la spital cu mâini și picioare rupte. 

O altă provocare periculoasă care circulă pe TikTok este și „paracetamol Challenge”, care presupune înghițirea unor doze mari de paracetamol. Toxicitatea ingredientului activ poate duce la insuficiență hepatică severă, în cazul în care e utilizat incorect și poate fi chiar fatală în situația unei supradoze. Totuși, primele semne de otrăvire pot să nu apară decât după 24 până la 48 de ore de la ingestie. Durerile abdominale, greața, problemele de coordonare și pielea galbenă sunt printre semnele de otrăvire cu paracetamol.

Editor : Ana Petrescu

Share.
Exit mobile version