România începe să devină o destinație de interes pentru forța de muncă înalt calificată din țările non UE. Peste 5.000 de tineri ajung anual în România, arată datele Eurostat, care ne plasează peste țări ca Ungaria, Spania sau Grecia. La polul opus, opt din 10 migranți cu studii superioare din afara Uniunii Europene se angajează în Germania.
Serginho Cakpo, doctorand: Mă numesc Serginho, sunt din Benin, o țară din Africa de Vest.
Serginho a venit în România acum patru ani. A absolvit un master la Universitatea de Științele Vieții din Iasi, iar acum este doctorand la Facultatea de Agricultură. A vrut, inițial, să facă Medicina, dar tatăl său, care este agronom, l-a convins să îi urmeze profesia.
Serginho Cakpo, doctorand: M-a convins ușor, așa. Mi-a spus: „Haide, ție ți-a plăcut medicina umană, dar agricultura e medicină pentru plante și sol”.
Denis Țopa, prorector USV Iași: S-a integrat foarte bine, a învățat destul de repede limba romana. Suntem mândri de el si l-am asimilat în familia noastră, a agronomilor.
Tânărul își dorește acum să se stabilească definitiv în România.
Serginho Cakpo, doctorand: A fost o mare descoperire pentru mine când am văzut prima dată agricultura de precizie. La noi, metodele sunt tradiționale și folosim mult sapa și pentru semănat, de exemplu, folosim muncitori.
În România, crede doctorandul, se poate pregăti și poate profesa în agricultură la nivel de top.
Serginho Cakpo, doctorand: Când am văzut prima dată, eram așa șocat și nu știam ce se întâmplă, ce facem cu drona. Le folosim pentru tratamentele fitosanitare, în câmp, și cu aceasta mică scanăm câmpul, observăm gradul de tasare.
Denis Țopa, prorector USV Iași: Este foarte important să aducem și tineri bine pregătiți din afara spațiului comunitar.
Potrivit Eurostat, numai în 2023, în România au ajuns peste 400 de angajați cu calificare superioară din afara Uniunii Europene, dar și 4700 de studenți și cercetători.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia