Polonia a identificat un grup rus a cărui sarcină era influenţarea alegerilor poloneze prin dezinformare şi alimentarea instabilităţii, a declarat vineri viceprim-ministrul Krzysztof Gawkowski, citat de Reuters.
„În ultimele zile, a fost identificat un grup rus, un altul, care a fost inspirat şi pregătit de serviciile de informaţii militare ruse GRU, al cărui scop este să influenţeze alegerile poloneze”, a declarat, la televiziunea privată TVN24, Krzysztof Gawkowski, care este şi ministru al afacerilor digitale. „Nu numai scena politică poloneză, ci şi alegerile poloneze”, a punctat el.
Gawkowski nu a oferit alte detalii, spunând doar că era vorba despre „răspândirea dezinformării, a informaţiilor false” şi „recrutarea de persoane care să distrugă coerenţa scenei politice din Polonia”.
El a adăugat că, deşi era un grup rusesc, „putea recruta diverse persoane”.
„Avem servicii foarte eficiente, care se ocupă de protecţia Republicii Polone. Ei au cunoştinţe, iar noi identificăm aceste acţiuni ca fiind menite să influenţeze alegerile poloneze”, a dat asigurări Gawkowski.
„Rusia duce un război cibernetic împotriva Poloniei. Suntem cea mai atacată ţară din Uniunea Europeană, iar alegerile vor fi un test pentru a vedea dacă democraţia poloneză va supravieţui”, a mai afirmat oficialul polonez.
Ambasada Rusiei la Varşovia nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii, menţionează Reuters.
Polonia are alegeri prezidenţiale la mijlocul lunii mai, iar autorităţile poloneze se tem că serviciile secrete ruse ar putea încerca să le influenţeze ca represalii pentru implicarea Poloniei în ajutorarea Ucrainei. Varşovia afirmă că rolul său de nod de aprovizionare a Ucrainei a făcut-o o ţintă pentru spionii care lucrează pentru Rusia şi pentru aliatul ei Belarus, precum şi pentru acte de sabotaj.
Minskul şi Moscova au respins acuzaţiile că s-ar afla în spatele actelor de sabotaj.
În decembrie, reaminteşte Reuters, România, ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, a anulat alegerile prezidenţiale după acuzaţii de amestec rusesc, pe care Moscova le-a negat.
De asemenea, candidatul anti-NATO de la alegerile prezidenţiale din Croaţia, desfăşurate la sfârşitul lunii trecute, ar fi beneficiat de pe urma unei operaţiuni de dezinformare pe social media realizată de o reţea de boţi ruşi, a anunţat un ONG cu sediul la Londra.
CITEȘTE ȘI Au apărut dovezi că boţii ruşi l-au favorizat pe candidatul anti-NATO la alegerile prezidenţiale din Croaţia
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.