Ales pe listele AUR, Mihail Neamțu se prezintă drept „scriitor, educator, om politic și antreprenor”. În ultimii ani, el a devenit mai cunoscut pentru dezinformările lansate, inclusiv în perioada COVID, afirmațiile misogine și a fost acuzat și de propagandă legionară. Acum, Neamțu a fost numit președinte al Comisie de Cultură de la Camera Deputaților. 

Potrivit prezentării de pe site-ul personal, Neamțu a „scris mai mult de zece cărți și mai puțin de o sută” pe teme precum „libertatea sau credința creștină”.

Tot acolo, el își trece în revistă studiile: a absolvit Universitatea Babeș Boyai din Cluj-Napoca și a urmat stadii de cercetare la mai multe centre universitare din SUA. 

Neamțu a fost privit în spațiul public, timp de mai mulți ani, drept un intelectual și organiza conferințe alături de Adrian Papahagi. 

„L-am rugat să evite un singur lucru: colaborarea cu AUR, o linie roșie morală, intelectuală, politică și strategică pentru mine. A promis că nu va face asta (…) Nu vă ascund însă șocul și dezgustul pe care l-am trăit când fostul prieten a devenit vârf de lance al celor care ne-au sărit la beregată”, scria Adrian Papahagi, pe Facebook, când Neamțu și-a anunțat candidatura la europarlamentare sub sigla AUR. 

Traseu politic tumultos

Până să ajungă în AUR, Mihail Neamțu a trecut prin mai multe partide. 

În 2012 i-a făcut campanie lui Traian Băsescu, a fondat Partidul Noua Republică și a candidat pe listele Alianța România Dreaptă pentru un mandat de deputat.

Neamțu a fost și membru PNL, în anul 2017, iar în 2019 s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară (PMP), sub sigla căruia a participat la alegerile locale din 2020 pentru funcția de primar al Sectorului 3 din Capitală. A obținut doar un mandat de consilier local, la care a și renunțat. 

Legăturile lui Neamțu cu AUR s-au concretizat la alegerile europarlamentare din iunie. Anterior, Neamțu îl criticase pe George Simion, spunând că este o „nulitate”. 

După ce a apărut pe listele AUR, el și-a retras declarația punând totul pe seama „ceții mentale” pe care ar fi avut-o din cauza COVID-19.

„Socot, așadar, enunțurile mele lovite de nulitate”, era concluzia lui Neamțu. 

 Nu a reușit, însă, să prindă un loc de europarlamentar.

„Atât costă promisiunea unui loc eligibil la europarlamentare (care se poate dovedi o iluzie, căci Simion e mai viclean decât Neamțu): renegarea prietenilor și a multor valori pe care le credeam comune. Nu cred că face banii, dar asta e: fiecare cu opțiunile sale”, a scris atunci fostul său prieten, Adrian Papahagi. 

Lansează dezinformări și propagandă legionară

Mihail Neamțu se declară fan al lui Donald Trump, este susținător al familiei tradiționale și a lansat în spațiul public propagandă legionară.

Context.ro a arătat, înainte de alegerile europarlamentare, că Neamțu a făcut numeroase afirmații controversate, s-a poziționat împotriva LGBTQ+ și a avertizat că de la Bruxelles o să solicite „blocarea propagandei LGBTQ+ în școli, televiziunile publice sau campusurile universitare din țările Uniunii”.

Despre femei, Neamțu a spus în 2023 că „așteaptă să fie cu adevărat stăpânite”. În noul mandat de parlamentar, Neamțu se asociază cu George Becali, un alt personaj controversat criticat constant, chiar și de presa străină, pentru viziunile misogine. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Totodată, Neamțu a devenit noul președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților. 

Context.ro a amintit că în 2012, la lansarea candidaților ARD, Neamțu a recitat o poezie semnată de un poet rămas în istorie drept propagandist legionar și pro-hitlerist – Radu Gyr. 

A fost acuzat de incitare la extremism și ignorare deliberată a antisemtismului promovat de legionari. În interviuri din acea perioadă, Neamțu a recunoscut că a avut simpatii legionare când era adolescent. 

Din declarația de avere reiese că Neamțu are acțiuni de zeci de mii de euro la mari corporații, cum ar fi Microsoft sau Tesla, și că deține tablouri de 10.000 de euro.  

El a mărturisit, în ceea ce a numit „autodenunț”, la Realitatea Plus, că a  „primit niște bănuți” de la Bogdan Peșchir, cel despre care documentele desecretizate ale CSAT au arătat că a finanțat o parte din campania lui Călin Georgescu pe TikTok. 

„Public mă autodenunț – am primit și eu 500 de euro de la acest distins domn, vreau să-i mulțumesc public. Dar el m-a susținut pentru demersurile mele culturale”, a spus Neamțu într-o emisiune moderată de Anca Alexandrescu.

Editor : M.G.

Share.
Exit mobile version