Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este în „interesul” Statelor Unite să „sprijine” Kievul. Declarația vine cu puţin timp înainte de cea de-a treia aniversare a atacului de amploare al Rusiei asupra Ucrainei, scrie News.ro.

„Este în interesul Regatului Unit şi al Statelor Unite să sprijine Ucraina cu garanţii de securitate”, a scris şeful guvernului într-un editorial publicat de săptămânalul britanic The Sun, care l-a postat online sâmbătă seara.

„Am fost impresionat de angajamentul lui Donald Trump pentru pace”

„Preşedintele Trump are, de asemenea, dreptate să ia taurul de coarne şi să vadă dacă un acord de pace bun este pe masă”, a continuat Keir Starmer, adăugând că «de fiecare dată» când a vorbit cu Donald Trump, a fost «impresionat de angajamentul său pentru pace». Cu toate acestea, el a cerut ca Kievul să participe la negocieri şi „garanţii solide de securitate” din partea Statelor Unite.

Această luare de poziţie are loc cu puţin timp înainte de cea de-a treia aniversare a atacului rusesc de luni. De asemenea, vine la sfârşitul unei săptămâni în care relaţiile ucraineano-americane s-au deteriorat semnificativ, Donald Trump adoptând elemente din retorica Moscovei şi încercând să îl marginalizeze pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski din discuţiile privind viitorul Ucrainei.

De asemenea, preşedintele Trump face presiuni asupra Kievului pentru a „recupera banii” pentru ajutorul acordat de Statele Unite Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe fondul discuţiilor privind un acord referitor la resursele minerale ale Ucrainei.

Premierul britanic se întâlnește cu Donald Trump

Premierul britanic are programată o vizită la Washington, unde se va întâlni joi cu preşedintele american Donald Trump. Și preşedintele francez Emmanuel Macron este aşteptat luni la Washington.

Tot sâmbătă, Keir Starmer şi preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen au subliniat „necesitatea de a asigura o pace justă şi durabilă” în Ucraina, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

Cei doi lideri, care au vorbit la telefon sâmbătă dimineaţa, au fost de asemenea „de acord că Europa trebuie să îşi intensifice eforturile pentru securitatea colectivă europeană”.

Liderul laburist s-a angajat să „continue aceste discuţii importante în zilele şi săptămânile următoare, inclusiv la Washington”, se arată în comunicat.

Trump a învinuit Ucraina pentru războiul declanșat de Rusia: „Nu ar fi trebuit să începeți, ar fi trebuit să ajungeți la o înțelegere”

După ce Ucraina a criticat întâlnirea dintre SUA și Rusia, unde s-a discutat soarta sa, președintele american Donald Trump a lansat un val de critici la adresa lui Volodimir Zelenski, pe care l-a calificat drept un negociator slab şi „extrem de incompetent”. Tensiunile au continuat să crească în legătură cu primele discuţii directe ale administraţiei sale cu Rusia pe tema încetării războiului pe care Moscova l-a declanşat în urmă cu aproape trei ani, relatează Politico.com.

Comentariile lui Trump au venit pe fondul criticilor din partea aliaţilor europeni şi a multor experţi americani în informaţii, potrivit cărora Ucraina şi ţările europene care au investit în apărarea Ucrainei au fost excluse din negocierile ce au început marţi dimineaţă între oficialii americani şi ruşi în Arabia Saudită, scrie News.ro.

Editor : Iulia Bălăianu

Share.
Exit mobile version