Spania intenționează să impună un impozit de până la 100% pe valoarea proprietăților cumpărate de persoane care nu sunt rezidente și vin din țări din afara UE, cum ar fi Regatul Unit, potrivit BBC.

Anunțând această măsură, prim-ministrul Pedro Sánchez a declarat că măsura „fără precedent” este necesară pentru a face față crizei locuințelor din statul iberic.

„Occidentul se confruntă cu o provocare decisivă: să nu devină o societate divizată în două clase, proprietarii bogați și chiriașii săraci”, a spus el.

Rezidenții din afara UE au cumpărat 27.000 de proprietăți în Spania în 2023, a declarat el la un forum economic din Madrid, „nu pentru a locui în ele”, ci „pentru a face bani din ele”. „Ceea ce, în contextul penuriei în care ne aflăm, nu ne putem permite”, a adăugat el.

Măsura a fost concepută pentru a prioritiza locuințele disponibile pentru rezidenți, a declarat premierul spaniol.

Sánchez nu a oferit mai multe detalii cu privire la modul în care ar funcționa taxa și nici un termen pentru prezentarea acesteia în parlament pentru aprobare, unde s-a luptat adesea să adune suficiente voturi pentru a trece legislația.

Biroul său a descris măsura propusă ca o modalitate de a limita achiziționarea de locuințe de către „străini nerezidenți din afara UE”.

Acesta a adăugat: „Sarcina fiscală pe care aceștia vor trebui să o plătească în caz de achiziție va crește până la 100% din valoarea proprietății, în conformitate cu țări precum Danemarca și Canada.”

Guvernul spaniol a declarat că propunerea va fi finalizată „după un studiu atent”.

„Mă voi îndrepta mai degrabă spre Cipru”

Potențialii cumpărători britanici au declarat pentru BBC News că propunerea i-a făcut să se mai gândească la achiziționarea de locuințe în Spania.

Michele Hayes, din Manchester, care și-a petrecut sfârșitul de săptămână căutând o casă la sud de Alicante, își dorea o proprietate pentru ca familia să-l viziteze și pentru a-și petrece viața la pensie.

„Ne gândim să cumpărăm rapid, înainte ca impozitul să intre în vigoare, dar nu știm ce s-ar putea întâmpla în viitor”, a spus ea.

„Vânzarea ar putea fi dificilă dacă nu vom mai putea să vindem nerezidenților, în special o casă de vacanță într-o zonă turistică”, a continuat femeia în vârstă de 59 de ani.

Ea a spus că înțelege problema locuințelor, însă vrea să contribuie la economia locală și a întrebat: „Oricum, câți spanioli care lucrează vor să locuiască în case de vacanță în aceste zone turistice?”

Martin Craven, din Londra, a declarat că a căutat să cumpere în Spania în acest an. „Cu siguranță nu m-aș gândi să încerc să investesc înainte de această taxă, pentru că cine știe ce ar mai putea face, o taxă retroactivă sau o taxă pe proprietarii existenți”, a spus bărbatul în vârstă de 62 de ani. „Mă voi uita mai degrabă la Cipru acum”.

Julian Hunt din Surrey, în vârstă 54 de ani, a declarat că Spania a fost prima sa alegere pentru a cumpăra o casă de vacanță, dar acum „pare mai riscantă” decât alte țări.

„Aș vrea să fiu acolo patru până la șase luni pe an, să călătoresc, să cheltuiesc bani, să cumpăr mâncare și băutură, să plătesc taxe”, a spus bărbatul în vârstă de 54 de ani.

„Aici, în Marea Britanie, avem, de asemenea, probleme cu proprietarii care cumpără mai multe proprietăți și fac ca prețurile să crească, dar această politică îi pierde din vedere pe aceia dintre noi care doresc să cheltuiască bani în țară. ”

Aceasta este una dintre cele douăsprezece măsuri anunțate luni de prim-ministrul spaniol, menite să îmbunătățească accesibilitatea locuințelor în țară.

Alte măsuri anunțate includ o scutire de impozit pentru proprietarii care oferă locuințe la prețuri accesibile, transferul a peste 3.000 de locuințe către un nou organism public, precum și reglementări mai stricte și impozite mai mari pentru apartamentele turistice.

„Nu este corect ca cei care au trei, patru sau cinci apartamente de închiriat pe termen scurt să plătească mai puține taxe decât hotelurile”, a declarat Sánchez.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version