Preotul Tudor Gheorghe, preot de caritate şi asistent social la Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor Sf. Stelian din Capitală, a afirmat, vineri seară, că a crescut foarte mult consumul de droguri şi pentru că substanţele noi sunt accesibile. ”Aceşti copii sunt expuşi la acest pericol de la o vârstă foarte fragedă”, a transmis preotul, precizând, însă, că dependenţii de substanţe nu sunt păcătoşi, ci oameni bolnavi, care au nevoie de sprijin.

”Consumul a crescut atât de mult încât acest flagel poate lovi în fiecare suflet. Moda, înturajul, clubul, strada, ghetoul, cartierul, ar fi locuri de unde începe consumul. Însă, aceşti copii sunt expuşi la acest pericol de la o vârstă foarte fragedă”, a declarat preotul Tudor Gheorghe, vineri seară, la Medika Antidrog.

Întrebat ce îi împinge pe tineri şi adolescenţi spre droguri, preotul a povestit: ”Sărăcia, situaţia de-acasă, bullying-ul, invalidarea sau dorinţa de a parţine cuiva şi atunci fac această mare greşeală să fie acceptat şi vine în zona de consum unde între ghilimele este acceptat. Sunt atât de fragili emoţional încât tinerii intră pe acest tărăm al drogurilor aproape fără să îşi dea seama”.

Preotul povesteşte, de asemenea, că substanţele noi sunt accesibile, iar consumul creşte astfel.

”Şi sunt aceste substanţe noi (…) fac ca tânărul să devină dependent foarte repede. Problema este că aceste substanţe sunt foarte accesibile, sunt foarte ieftine. Fiind foarte ieftină, nu mai există nici măcar bariera financiară care oprea pe unii foarte săraci să înceapă să se drogheze. Cu cât sunt mai accesibile, cu atât consumul creşte”, a mai povestit preotul Tudor Gheorghe.

Părintele s-a referit şi la drama părinţilor acestor copii şi tineri care ajung dependenţi: ”Ştiinţific se numeşte codependenţă. Însă fiecare părinte trăieşte o dramă sufletească. Într-un fel, această dramă este…astăzi suntem în Vinerea Mare, este drama bunului Dumnezeu care îşi vede astăzi Fiul pe cruce. Aceşti copii sunt în crucea aceasta a consumului, în crucea durerii, în crucea singurătăţii, chiar dacă sunt împreună, în crucea depresiei, în crucea sevrajului, a neputinţelor. Noi toţi trebuie să-i ajutăm”.

Părintele Tudor Gheorghe este de părere că ”există o responsabilitate socială, dar pentru cei credincioşi e o responsabilitate morală şi această responsabilitate încet a devenit şi o responsabilitate educaţională”.

”Aceşti oameni nu sunt păcătoşi. Acesti oameni sunt bolnavi şi noi le aducem medicamente sufleteşti. Şi cel mai bun medicament sufletesc este medicamentul iertării”, a mai declarat Tudor Gheorghe.

 

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version