Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a sunat joi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump, pentru a-l felicita pentru victorie şi a pleda ca relaţia dintre ambele puteri să fie „stabilă, sănătoasă şi durabilă”, transmit EFE şi Xinhua, preluate de Agerpres.

„Xi Jinping a subliniat că istoria ne învaţă că China şi SUA vor beneficia de pe urma cooperării şi vor suferi ca urmare a confruntării. O relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă (…) întruneşte interesele reciproce ale ambelor ţări şi aşteptările comunităţii internaţionale”, a relatat agenţia oficială de presă Xinhua.

În timpul apelului telefonic, Xi a cerut ca ambele părţi să-şi „consolideze dialogul şi comunicarea” şi să-şi „gestioneze diferendele aşa cum se cuvine”.

„Sperăm că ambele părţi vor apăra principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării reciproc avantajoase”, a transmis preşedintele chinez, care a pledat pentru „găsirea modului potrivit pentru ca China şi Statele Unite să se înţeleagă în această nouă eră”.

O relaţie bună între Beijing şi Washington „va aduce beneficii atât ambelor ţări, cât şi lumii”, a subliniat Xi.

Xinhua a mai relatat că şi vicepreşedintele chinez, Han Zheng, l-a felicitat pe vicepreşedintele ales al Statelor Unite, J.D. Vance, fără a oferi alte detalii.

China şi Statele Unite, principalele economii ale lumii, menţin legături comerciale şi diplomatice extinse, iar Beijingul a subliniat în mai multe rânduri importanţa unui dialog constructiv şi a evitării confruntărilor care să-i afecteze pe cetăţeni, deşi tensiunile dintre cele două puteri au fost constante ani la rând.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat sever în timpul primului mandat al lui Trump, între anii 2017-2021, pe fondul a numeroase diferende comerciale, diplomatice sau tehnologice. În 2018, după preluarea mandatului, Trump a impus mai multe runde de tarife asupra produselor chineze în valoare de aproximativ 370 de miliarde de dolari anual, aproximativ trei sferturi din exporturile gigantului asiatic, la care Beijingul a răspuns cu represalii asupra exporturilor americane.

În actuala campanie, republicanul a declarat că va aplica cote de până la 60% mărfurilor chinezeşti care intră în SUA, ceea ce anunţă mai multe tensiuni comerciale între cele două mari economii ale lumii. Dacă va fi implementată, această propunere ar putea aduce afacerilor chineze pierderi de 500 de miliarde de dolari, a calculat PineBridge Investments, citată de AFP.

Editor : M.C

Share.
Exit mobile version