Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 2%, punând capăt unei serii de trei zile de creşteri, după ce datele au arătat o creştere peste aşteptări a stocurilor de ţiţei din SUA, iar comentariile restrictive ale preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, au influenţat sentimentul pieţei, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,23%, la 75,21 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,58%, ajungând la 71,43 dolari pe baril.

Această scădere vine după trei zile consecutive de creştere, perioadă în care Brent a avansat cu 3,6%, iar WTI cu 3,7%.

Creşterea stocurilor din SUA şi politica monetară afectează piaţa petrolului

Administraţia pentru Informaţii în Energie (EIA) a raportat miercuri că stocurile de ţiţei din SUA au crescut mai mult decât se anticipa, săptămâna trecută. În acelaşi timp, stocurile de benzină au înregistrat o scădere surpriză, în timp ce stocurile de distilate au crescut neaşteptat.

Investitorii urmăresc, de asemenea, următoarele mişcări ale Rezervei Federale privind ratele dobânzilor, după ce Powell a subliniat că Fed nu se grăbeşte să reducă dobânzile, iar datele privind inflaţia din SUA, publicate miercuri, au depăşit aşteptările pieţei.

„Preţurile petrolului şi-au reluat tendinţa descendentă, pe măsură ce mediul macroeconomic afectează sentimentul investitorilor. Jerome Powell a indicat că Fed nu este presată să reducă ratele dobânzilor,” a declarat Harry Tchilinguirian, şeful departamentului de cercetare al Onyx Capital Group.

Powell a afirmat că economia americană este într-o poziţie solidă şi că Fed este pregătită să reducă dobânzile doar dacă inflaţia scade semnificativ sau dacă piaţa muncii slăbeşte.

Dobânzile mai ridicate fac creditarea mai costisitoare, ceea ce poate încetini activitatea economică şi reduce cererea de petrol.

OPEC menţine prognoza cererii globale de petrol

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat, în raportul său lunar, că cererea globală de petrol va creşte cu 1,45 milioane de barili pe zi (bpd) în 2025 şi cu 1,43 milioane bpd în 2026. Ambele previziuni rămân nemodificate faţă de luna trecută.

În acelaşi timp, EIA şi-a revizuit în creştere estimarea pentru producţia de ţiţei din SUA, menţinând neschimbată prognoza cererii interne. Se estimează că producţia de petrol a SUA va atinge o medie de 13,59 milioane bpd în 2025, faţă de 13,55 milioane bpd în prognoza anterioară.

Giovanni Staunovo, analist la UBS, a explicat că scăderea preţurilor petrolului ar putea fi parţial determinată de marcarea profiturilor după creşterile recente, dar şi de creşterea semnificativă a stocurilor de ţiţei raportată de API. Condiţiile meteorologice nefavorabile, care au afectat exporturile de petrol şi întreţinerea rafinăriilor, ar putea, de asemenea, să fi influenţat aceste date.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version