Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a criticat marţi metodele anunţate de noul preşedinte american Donald Trump pentru a promova interesele SUA în lume. Lavrov spune că schimbarea de putere la Washington nu presupune nicidecum o schimbare a intereselor americane în politica externă.

„Este evident că acesta este un indicator cu privire la metodele prin care preşedintele Trump şi administraţia sa plănuiesc să promoveze interesele SUA pe scena internaţională”, a declarat Serghei Lavrov la o conferinţă de presă unde a fost întrebat despre primele decrete şi planuri ale lui Trump în materie de politică externă, potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că interesele Washingtonului nu s-au schimbat niciodată, indiferent cine se află la putere la Washington – democraţi sau republicani.

„Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”, a punctat Lavrov, când a fost întrebat despre decizia lui Trump de a retrage SUA din organizaţii şi tratate internaţionale, şi despre pretenţiile teritoriale enunţate de noul preşedinte american faţă de Groenlanda şi Panama.

Trump a anunțat că doreşte ca SUA să cumpere Groenlanda, teritoriu semi-autonom în cadrul Danemarcei, şi să preia din nou controlul asupra Canalului Panama, intrat în componenţa statului Panama în anul 1999.

Citește și: Donald Trump: Putin „distruge” Rusia. „Acesta nu este un mod de a conduce o țară”

Lavrov a îndemnat anterior SUA să asculte în primul rând opinia cetăţenilor din Groenlanda (care majoritar sunt favorabili independenţei faţă de Danemarca n.red). În ce priveşte Canalul Panama, Rusia şi-a reafirmat angajamentul faţă de neutralitatea acestuia şi a subliniat că regimul juridic internaţional al acestui teritoriu este consfinţit în tratatul semnat între SUA şi Panama.

Rusia aşteaptă din partea lui Trump „iniţiative concrete” pentru soluţionarea conflictului ruso-ucrainean şi preşedintele rus Vladimir Putin doreşte să se întâlnească cu noul preşedinte american, a declarat Lavrov marţea trecută.

Rusia este dispusă să negocieze „garanţii de securitate” pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spaţiul eurasiatic şi va trebui stabilit rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european, după ce puterile occidentale au folosit în ultimii ani Ucraina ca instrument „pentru a slăbi Rusia” prin ajutorul militar oferit Kievului, a explicat ministrul rus de externe.

Pentru o pace negociată cu Ucraina, preşedintele Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson), precum şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra acestei aderări.

Editor : B.P.

Share.
Exit mobile version