Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a transmis, vineri, că nu a fost nici colaborator şi nici lucrător al Securităţii, dar, ca responsabil cu exporturile la o mare fabrică din oraş în perioada comunistă, a intrat în contact cu multiple delegaţii străine. Ofiţerul de Securitate din fabrică a întrebat-o, în repetate rânduri, dacă s-a discutat şi altceva în afara chestiunilor de serviciu cu delegaţiile străine. Potrivit G4 Media, care citează o adeverinţă publicată de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Astrid Fodor a dat informaţii la Securitate.

„Aşa cum concluzionează şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii prin documentul făcut public, nu am fost nici colaborator şi nici lucrător al Securităţii comuniste”, a scris, vineeri, pe Facebook, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu (FDGR).

Aceasta face, însă, câteva clarificări.

”Nu am oferit informaţii din proprie iniţiativă. Presupun că, pe vremea regimului comunist, fabricile care desfăşurau activitate de import-export erau monitorizate de un ofiţer de securitate, responsabil pe această linie. Şi Libertatea Sibiu era o astfel de fabrică, prin natura activităţii având multe contacte externe, derulate prin intermediul întreprinderilor de comerţ exterior. Ca regulă, şeful de protocol al fabricii era obligat să înregistreze în registrul de protocol toate delegaţiile străine care intrau în fabrică, numele celor care participau la întâlnire din partea fabricii şi a întreprinderii de comerţ exterior din Bucureşti şi tema discuţiei ce urma a se purta. Acest registru era verificat de ofiţerul de securitate, iar reprezentanţii din cadrul fabricii Libertatea prezenţi la aceste întâlniri cu partenerii externi erau invitaţi din când în când la o discuţie cu ofiţerul de securitate”, explică primarul Sibiului.

 Astrid Fodor explică faptul că la vremea respectivă era responsabilă cu exporturile de stofe realizate prin ICE Confex.

”În această calitate, şi eu m-am numărat printre cei intervievaţi. Discuţiile s-au desfăşurat la sediul fabricii, în sala de protocol, şi durau doar câteva minute”, a mai transmis Fodor.

Aceasta ecplică că întrebarea era în esenţă aceeaşi de fiecare dată, ”ofiţerul fiind interesat să ştie dacă, pe lângă discuţiile profesionale, s-a vorbit şi despre alte teme precum nemulţumiri legate de regimul comunist sau de conducerea ţării”.

”Răspunsul meu, atunci când am fost întrebată, a fost mereu că nu au existat astfel de discuţii, conversaţiile purtate limitându-se la obiectul de activitate al fabricii. Asta era, de fapt, şi realitatea, pentru că atât noi, cât şi partenerii de afaceri externi, în afară de amabilităţi protocolare, vorbeam strict de chestiuni profesionale”, a mai declarat Astrid Fodor.

Potrivit G4 Media, care citează o adeverinţă publicată de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Astrid Fodor a dat informaţii la Securitate.

Fodor a furnizat informaţii sub numele conspirativ ”Aurora”, însă instituţia nu a declarat-o colaborator al Securităţii pentru că informaţii pe care le-a dat la Securitate nu denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi nu au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version