O Curte de Apel americană a suspendat procedura judiciară în curs împotriva lui Donald Trump cu privire la reţinerea unor documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă în 2021, la cererea procurorului special Jack Smith, relatează AFP.

Procurorul special a efectuat săptămâna trecută acelaşi demers în procedura judicară federală pe care a condus-o la Washington împotriva fostului preşedinte cu privire la încercări ilegale de a răsturnare a rezultatului alegerilor din 2020, pentru a da timp acuzării să analizeze „situaţia fără precedent” creată de alegerea lui Donald Trump pentru un al doilea Mandat la Casa Albă, notează News.ro.

În cel de-al doilea dosar, în Florida, judecătorea Aileen Cannon a anulat procedura la 15 iulie, pe motiv că numirea procurorului special în acest dosar şi finanţarea activităţii sale încalcă secţiunile Constituţiei cu privire la numiri şi cheltuieli.

Jack Smith a făcut apel împotriva acestei hotărâri.

Însă procurorul special a cerut miercuri Curţii de Apel să „îngheţe” calendarul pentru că Donald Trump a devenit între timp preşedinte ales, „pe timpul analizării acestei situaţii fără precedent şi să stabilească ce este de făcut în conformitate cu politica Departamentului Justiţiei”, folosind aceeaşi exprimare ca în celălalt dosar.

El precizează că va prezenta „rezultatul deliberărilor” sale până la 2 decembrie.

Departamentul Justiţiei a adoptat de peste 50 de ani o politcă ce constă în a nu urmări penal un preşedinte în funcţie.

Situaţia unui candidat la preşedinţie urmărit penal şi apoi ales este fără precedent, însă majoritatea comentatorilor juridici se aşteaptă la o aplicare a acestei politici și în cazul lui Donald Trump, ceea ce-i va permite republicanului să scape de urmăririle penale federale până la sfârşitul noului său mandat.

În acest dosar – una dintre cele patru proceduri penale care-l vizează – el este acuzat de faptul că a compromis securitatea naţională prin faptul că a păstrat la reședinţa sa privată Mar-a-Lago, în Florida, documente – inclusiv planuri militare şi informaţii clasificate despre armament nuclear – după ce şi-a încheiat mandatul, în loc să le predea Arhivelor Naţionale americane, aşa cum prevede legea.

Donald Trump este acuzat totodată de distrugere de probe. Cele mai grave acuzaţii formulate împotriva sa se pedepsesc cu până la zece ani de închisoare.

Citește și: Jack Smith, procurorul care l-a anchetat pe Donald Trump, vrea sa demisioneze înainte ca președintele ales să-și preia mandatul

 

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version