Programul de război hibrid menit să tulbure apele în țările din Uniunea Europeană a început în primăvara anului 2021, atunci când Belarusul a fost lovit de sancțiunile occidentale adoptate ca răspuns la tacticile de reprimare a opoziției și de fraudă electorală cu care dictatorul Aleksandr Lukașenko a câștigat al șaselea său mandat de președinte, scrie Politico. Documente și înregistrări recent dezvăluite arată eforturile regimului de la Minsk de a transforma valul de imigranți care s-a abătut asupra Europei într-o armă ce funcționează și în prezent, când autocratul de 70 de ani se pregătește să câștige din nou alegerile prezidențiale.
Când Igor Kacialov, directorul adjunct al poliției din regiunea Minsk, a primit rapoarte despre dispariția mai multor persoane care au călătorit din Africa în Belarus ca să învețe să joace fotbal, el l-a sunat pe ministrul de interne ca să întrebe cum să acționeze.
„Ministrul a dat instrucțiuni clare”, a spus Mihail Bedunkevici, un oficial important din minister, într-o convorbire interceptată și analizată de Politico. „Nu trebuie să ne preocupăm cu imigranții aflați în tranzit spre Europa. Au dispărut? Toate bune, atâta timp cât nu se stabilesc aici. Orice mișcă în direcția aceea… nu trebuie să stăm în calea lor.”
Apelul înregistrat în mai 2021 și pus la dispoziția Politico de foști oficiali din serviciile de securitate din Belarus a durat mai puțin de 2 minute. Împreună cu o serie lungă de alte interceptări, documente și interviuri cu foști și actuali membri ai forțelor de securitate, acestea dezvăluie cum autoritățile belaruse au facilitate încercările imigranților de a veni în Belarus și de a pătrunde ilegal în Uniunea Europeană.
De la începutul programului, cel puțin 120 de persoane au murit de-a lungul graniței dintre Belarus și Polonia, Lituania și Letonia, potrivit organizației pentru drepturile omului Human Constanta.
Polițiștii de frontieră din Polonia și alte țări UE au fost acuzați că i-au împins înapoi pe imigranți în mod ilegal. Varșovia plănuiește să își fortifice întreaga graniță cu Belarus până în vara anului 2025, în încercarea de a tăia complet accesul imigranților care încearcă să pătrundă în UE pe această rută.
Lukașenko va continua „cât timp UE reacționează la toate ororile din Belarus”
„Este clar că asta este răzbunarea lui Lukașenko pentru impunerea sancțiunilor”, a spus Oleg, un grănicer care păzește această frontieră. „Va continua cât timp UE reacționează la toate ororile din Belarus.”
Cu toate că motivul vizitei în Europa era declarat oficial ca fiind în scop „turistic”, „de afaceri”, „medical” sau pentru „vânătoare”, mulți imigranți care ajungeau în Belarus primeau neoficial promisiunea că vor putea intra cu ușurință în UE.
După ce plăteau între 6.000 și 15.000 de dolari, călătorii erau aduși cu avionul în Belarus prin companii aeriene precum Fly Baghdad, Iraqi Airways sau Belavia, companie de stat din Belarus.
Imigranții primeau vize la intrarea în țară, erau primiți de reprezentanți ai companiilor și erau transportați la hoteluri deținute de Direcția de administrare a proprietăților prezidențiale, un departament al guvernului care îi raportează direct lui Lukașenko.
Vizitatorii puteau într-adevăr să viziteze întreprinderi deținute de stat, să meargă în excursii de vânătoare, vizite la centre spa și chiar la circ, dar companiile de turism știau foarte bine că imigranții nu au venit în Belarus doar pentru afaceri sau de plăcere.
Turiști „fără bagaje”. „Avioanele zboară înapoi în țările lor de origine pe jumătate goale”
Într-un apel interceptat, Dmitri Korobov, directorul adjunct al unei companii de turism private care a participat la schemă, a spus că vizitatorii au venit în Minsk „fără bagaje”.
„Avioanele zboară înapoi în țările lor de origine pe jumătate goale”, a glumit Korobov. Când oamenii fug, „își aruncă toate documentele că să nu poată fi identificați”.
Mai târziu, invitațiile au început să fie trimise prin Rusia. Imigranții zburau de multe ori la Moscova sau Sankt Petersburg sub pretextul că au venit la studii și plecau fugeau în Belarus.
Potrivit BelPol, o asociație formată din foști ofițeri ai serviciilor de securitate din Belarus care acum i se opun lui Lukașenko, schema a evoluat între primăvara și toamna anului 2021.
Inițial, regimul de la Minsk se făcea pur și simplu că nu vede atunci când unii imigranți reușeau să treacă granița înspre UE. Mai apoi, însă, autoritățile belaruse nu doar că nu se opuneau fluxul de imigranți, ci chiar îi ajutau să ajungă la granițele UE.
„Toată lumea înțelegea că făceam acest lucru ca răzbunare pentru atitudinea dură a Uniunii Europene față de Lukașenko”, după cum a explicat unul dintre membrii BelPol.
„Dacă vezi imigranți, întoarce-te cu spatele și poartă-te de parcă nu ar fi acolo”
O parte dintre grănicerii belaruși au fost selectați și instruiți „ca să asigure trecerea neîntreruptă a imigranților și a escortelor lor până la granița de stat”, a spus polițistul de frontieră Oleg. „În termeni simpli, regula era: dacă vezi imigranți, întoarce-te cu spatele și poartă-te de parcă nu ar fi acolo. Nu vei primi nicio pedeapsă dacă faci asta.”
Schema continuă și în prezent, dar în loc să îi trimită pe imigranți în valuri spre granița cu UE, regimul Lukașenko se concentrează acum pe „calitate, în loc de cantitate”.
Operațiunea implică mai multe echipe: o unitate de sprijin, o echipă de diversiune și instructori pricepuți. Orice declarație politică critică din partea unei țări vecine din UE declanșează automat și o creștere a fluxului de imigranți înspre acea graniță.
„Imigranții trebuie să fie controlați ca să nu se împrăștie prin toată țara”, a spus Oleg. „De aceea, fluxul a scăzut, dar organizarea și pregătirea lor s-a îmbunătățit clar.”
Editor : Raul Nețoiu