Medicul legist Gabriel Gorun critică în termeni duri proiectul de lege care prevede ca detectarea oricărei substanţe psihoactive să fie automat considerată infracţiune. ”Mi se pare un barbarism, nu are nicio logică medicală, fiziologică, fizio-patologică, farmacologică, toxicologică. Este o abdicare completă de la legile biologicului”, susţine medicul legist.
El a comparat situaţia prevăzută în proiectul de act normativ cu exemplul sportivilor dopaţi.
Medicul a explicat că sunt situaţii în care prezenţa unei cantităţi dintr-o anumită substanţă nu este urmată de efecte.
”Nu am cum să creez această analogie simplistă de tip prezenţă egal efect decât la anumite concentraţii, decât în anumite circumstanţe, anumite asocieri. Practic se abdică, după cum v-am zis, de la tot ceea ce învaţă un medic în toată facultatea. Noi învăţăm să dăm cu anumite doze, un anumit ritm de administrare tratamentele pacienţilor, tocmai ca acestea să fie eficiente. Dacă nu respect nici doza şi nici ritmul, tratamentul este inutil, pentru că nu este eficient, nu-şi exercită efectele. Acelaşi principiu se aplică la orice substanţă. Ea are efecte doar peste un anumit nivel de concentraţie. Faptul că se încearcă această incriminare per se, invocându-se binele suprem al siguranţei rutiere pentru tot cetăţeanul de rând, abdică însă de la un alt principiu, mult mai important de drept, acela de a nu aduce nevinovaţi în închisoare. Cu atât mai mult cu cât creşterea pedepselor propusă face ca şi pedepsele cu suspendare sau cu suspendarea executării să devină foarte greu de aplicat”, a adăugat medicul.
Gabriel Gorun a susţinut că, din punctul său de vedere, proiectul de lege reprezintă ”un mare pas înapoi pe care statul l-ar face dacă ar adopta asemenea politică, cu atât mai mult cu cât creează ceea ce a fost tot timpul acuzat statul român, impredictibilitatea legii”.
”Niciodată nu voi putea cunoaşte eu, om simplu de pe stradă, când şi cât trebuie să iau dintr-o substanţă – nu contează, ilegală sau medicament – astfel încât peste cât timp oare să fiu un şofer curat din punct de vedere juridic. Această impredictibilitate se va repercuta într-o angoasă, într-o anxietate socială generală”, a argumentat medicul.
Gorun a arătat că acesta este unul dintre motivele pentru care unii pacienţi vor abandona terapia, lucru care, în unele cazuri, s-a întâmplat deja.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.