Proteste la Moscova şi Sankt-Petersburg față de invadarea Ucrainei

Zeci de persoane care manifestau împotriva invaziei ruse în Ucraina au fost arestate joi la Moscova şi Sankt-Petersburg, pe motiv că au încălcat interdicţia pentru adunări decretată de autorităţile ruse.

Potrivit digi24.ro, zeci de protestatari au fost arestaţi lângă Piaţa Puşkin din capitala rusă şi alţi circa 20 în al doilea oraş al Rusiei, în timp ce scandau „Nu războiului!”, relatează AFP, citată de Agerpres. Mai mulți oameni au ieșit în stradă și în orașele Novosibirsk și Ekaterinburg.

Principalul opozant rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi inculpat pentru noi acuzaţii, a declarat joi că este împotriva războiului declanşat de Moscova contra Ucrainei.

Scrisoare deschisă lansată de oameni de știință, intelectuali, profesori universitari, academicieni și jurnaliști ruși

Peste 200 de oameni de știință, intelectuali, profesori universitari, academicieni și jurnaliști ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă „vehement” atacul lui Putin asupra Rusiei. „Nu există o justificare rațională pentru acest război. (…) Este clar că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și, sincer, fără sens.

Ucraina a fost și rămâne o țară apropiată nouă. Mulți dintre noi avem rude, prieteni și colegi științifici care locuiesc în Ucraina”, este apelul disperat al intelectualilor.

Potrivit edupedu.ro, oamenii de știință au mai transmis: „Ne este amar să realizăm că țara noastră, care a adus o contribuție decisivă la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou război pe continentul european.

Cerem oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei. Cerem respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Cerem pace pentru țările noastre.”

Deja ai votat!

Cele mai recente știri
Știri similare