PSD anunţă vineri că solicită o poziţie unitară a României pentru apărarea agriculturii naţionale în negocierile privind viitorul buget UE, arătând că principalele prevederi la care România trebuie să se opună la viitoarele negocieri sunt constituirea unui fond comun pentru asigurarea finanţării politicilor UE, inclusiv pentru agricultură, cu o condiţionare a acordării fondurilor de îndeplinirea anumitor jaloane.
”PSD face un apel la toate forţele politice pentru apărarea interesului naţional şi al agriculturii româneşti în legătură cu proiectul preşedinţiei Comisiei Europene privind Bugetul Uniunii Europene 2028-2034. PSD consideră că adoptarea în forma actuală a viitorului buget al Uniunii Europene ar afecta substanţial agricultura românească, iar gravitatea situaţiei nu lasă loc de dispute politice interne pe acest subiect”, spune PSD într-un comunicat oficial.
Potrivit PSD, ”România trebuie să îşi stabilească o poziţie unitară şi fermă, care să fie apărată cu demnitate de toţi reprezentanţii ţării noastre la nivel european, indiferent de instituţiile în care activează şi indiferent de orientarea sau apartenenţa lor politică”.
”Astfel, se impune o dezbatere constructivă între toate forţele politice, în coordonarea Preşedintelui României care are un rol esenţial la votul final din Consiliul European pentru aprobarea viitorului buget al Uniunii”, menţionează PSD.
PSD arată că principalele prevederi la care România trebuie să se opună la viitoarele negocieri sunt constituirea unui fond comun pentru asigurarea finanţării politicilor UE, inclusiv pentru agricultură, cu o condiţionare a acordării fondurilor de îndeplinirea anumitor jaloane. ”O astfel de abordare ar crea o incertitudine majoră asupra finanţării agriculturii din România. Fermierii ar putea pierde fonduri semnificative din motive pur birocratice sau din cauza neîndeplinirii unor jaloane din alte sectoare de activitate”, afirmă PSD în comunicat.
PSD mai apreciază că ”politica agricolă comună trebuie finanţată separat”.
”Hrana şi securitatea alimentară nu pot fi condiţionate! De altfel, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a purtat deja discuţii cu omologii săi din mai multe state europene, majoritatea respingând această abordare din proiectul viitorul buget”, afirmă PSD. PSD mai cere plafonarea subvenţiei pe beneficiar, indiferent de suprafaţa lucrată. ”O astfel de prevedere ar reduce fondurile europene disponibile pentru fermierii noştri şi ar determina o divizare artificială şi ineficientă a suprafeţelor agricole. România s-a opus de fiecare dată când s-a mai încercat o astfel de plafonare”, arată PSD. 3)Creşterea procentului de cofinanţare de la 15% la 30%. O astfel de modificare ar pune presiune pe bugetul naţional din care ar trebui asigurată cofinanţarea proiectelor din agricultură şi ar reduce semnificativ accesul fermierilor români la fondurile europene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.