Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, aflat joi în vizită la Washington, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este „singurul obstacol” în calea păcii în Ucraina şi a anunţat că europenii se pregătesc pentru noi sancţiuni împotriva Moscovei, relatează AFP.

„Cred că acum este foarte clar că singurul obstacol în calea păcii în Ucraina este astăzi Vladimir Putin”, a declarat Jean-Noël Barrot într-un interviu acordat AFP, subliniind că Ucraina „şi-a respectat partea sa de înţelegere”. Ministrul francez s-a exprimat la scurt timp după întâlnirea cu omologul său american, Marco Rubio, la Departamentul de Stat, precizând că a avut „un schimb de opinii fără filtru” cu omologul său american.

Vizita lui Barrot la Washington are loc la o zi după ce Washingtonul şi Kievul au semnat acordul privind minereurile care ar putea face permanentă prezenţa SUA în Ucraina.

Ucraina „a acceptat o încetare necondiţionată a focului şi ieri (miercuri – n.r.) a fost de acord să încheie cu Statele Unite un acord privind mineralele critice”, a subliniat Barrot. „Între timp, Rusia lui Vladimir Putin nu a făcut niciun efort, nu a trimis niciun semn că este pregătită pentru o încetare a focului şi pentru pacea la care aspiră preşedintele Donald Trump şi la care aspiră europenii şi, desigur, ucrainenii”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei franceze nu a exclus posibilitatea ca Franţa, despre care a spus că are „experienţă” în domeniul pământurilor rare, să încheie la rândul său un acord economic cu Ucraina şi a anunţat că sunt în curs discuţii pe această temă. „Analizăm posibilităţile care ni se deschid şi le vom valorifica dacă sunt în interesul reciproc al Franţei şi al Ucrainei”, a declarat Jean-Noël Barrot.

De asemenea, el a anunţat că europenii pregătesc o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, pe care speră să le coordoneze cu Statele Unite, în cazul refuzului persistent al Moscovei faţă de orice încetare a focului în Ucraina. „Noi, europenii, vom însoţi această iniţiativă americană cu un al 17-lea pachet de sancţiuni şi m-am angajat ieri (miercuri) faţă de Lindsey Graham că vom încerca să coordonăm aceste două pachete de sancţiuni, atât în ceea ce priveşte fondul, cât şi calendarul”, a declarat ministrul francez. El s-a referit la senatorul republican care a propus înăsprirea sancţiunilor americane împotriva Moscovei şi a declarat că a reunit aproape „70” dintre colegii săi, atât democraţi, cât şi republicani, în sprijinul acestei iniţiative.

Preşedintele Donald Trump nu a exclus posibilitatea unor noi sancţiuni americane împotriva Rusiei, dacă aceasta nu acceptă să încheie un acord de pace cu Kievul.

De câteva săptămâni, Statele Unite poartă negocieri separate cu ucrainenii şi ruşii, dar acestea nu au ajuns la un rezultat, la trei ani de la invazia rusă în Ucraina.

Recent, în discuţii au fost implicaţi şi europenii, iar în urmă cu zece zile Parisul a găzduit negocieri între ucraineni, americani şi europeni.

Joi, un comunicat al Departamentului de Stat a subliniat că discuţiile dintre Barrot şi Rubio s-au axat în principal pe modalităţile de „promovare a păcii în Ucraina”.

„Secretarul de stat (…) a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a lucra îndeaproape cu Franţa şi alţi parteneri europeni pentru a obţine o pace durabilă”, se arată în comunicat. Dar, a adăugat acesta, „Europa trebuie să desfăşoare resurse reale şi voinţa politică necesară pentru a pune capăt acestui război”.

Statele Unite şi Franţa sunt aliaţi vechi, dar de la revenirea la putere a lui Donald Trump, în ianuarie, au existat o serie de dispute, inclusiv tarife vamale şi presiuni americane asupra Europei, în special în materie de apărare.

Barrot considerră că „acesta este un moment decisiv pentru Europa”. el a subliniat că preşedintele francez Emmanuel Macron pledează de ani de zile pentru autonomia strategică a Europei şi pentru „un pilon european al NATO”.

În ceea ce priveşte chestiunea tarifelor, liderul francez a făcut apel la „o dezescaladare”, astfel încât să se revină la situaţia care exista înainte de aceste decizii luate de administraţia Trump, în interesul reciproc al Statelor Unite şi al Europei, într-un moment în care Uniunea Europeană este angajată în discuţii cu Washingtonul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version