Vladimir Putin l-a demis pe generalul Serghei Kisel de la comanda forţelor ruse din Siria, anunță bloggerii militari și principalii propagandiști ruși pe rețelele sociale. Înlăturarea generalului rus, în vârstă de 55 de ani, a fost publicată inclusiv de influentul propagandist rus Mihail Zvinciuk, apropiat de ministerul rus al Apărării, pe canalul său de Telegram Rybar. Concomitent, cel puțin 25 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei, în urma bombardamentelor aviației ruse, a declarat luni dimineaţă serviciul de salvare „Căștile Albe” al forțelor de opoziție siriene.

Rusia este un aliat-cheie al lui Assad în războiul civil din Siria. Înlăturarea generalului Kisel, a fost, de asemenea, raportată și de de blogul Voenni Osvedomitel („Informatorul militar”), conform Reuters, preluate de news.ro.

Bloggerii militari ruși s-au arătat extrem de critici la adresa performanțelor lui Serghei Kisel, general care a comandat anterior Armata 1 de Gardă Tancuri în regiunea Harkov din Ucraina, unde forțele Moscovei au fost respinse în urma unei contraofensive a trupelor ucrainene la finele lui 2022.

„Se pare că ar fi trebuit să îşi dezvăluie talentele ascunse în Siria, dar ceva i-a stat din nou în cale”, a scris Voenni Osvedomitel.

Rybar a comentat: „Abordarea trebuie să se schimbe. Frontul sirian a fost mult timp un loc pentru spălarea reputaţiei generalilor fără succes care s-au dovedit a fi incompetenţi în zona operaţiunii militare speciale” (termenul prin care autoritățile ruse definesc războiul din Ucraina).

Rybar a speculat că Rusia ar putea apela chiar la Serghei Surovikin, un general care şi-a câştigat porecla de „Generalul Armaghedon” pentru cruzimea sa în Siria şi care a fost pentru scurt timp responsabil de efortul de război din Ucraina. Surovikin a fost retrogradat anul trecut, când informaţii neconfirmate au afirmat că ar fi fost investigat pentru o posibilă complicitate la revolta grupului de mercenari Wagner din Rusia.

Ofensivă-fulger a rebelilor sirieni împotriva forțelor guvernului Al-Assad, susținut de Rusia

Avioane ruseşti şi siriene au lovit duminică oraşul Idlib din nordul Siriei, controlat de rebeli, au declarat surse militare, în timp ce preşedintele Bashar al-Assad a promis că va „zdrobi” insurgenţii care au pătruns în oraşul Alep. 

Citește și: Războiul din Siria: cine sunt rebelii care preiau controlul asupra Alep, al doilea oraș ca mărime al țării

Un astfel de atac atac a lovit o zonă rezidenţială aglomerată din centrul oraşului Idlib, cel mai mare oraş dintr-o enclavă rebelă de lângă graniţa cu Turcia, unde aproximativ patru milioane de oameni trăiesc în corturi şi locuinţe improvizate. Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite, potrivit salvatorilor ajunși la faţa locului.

De asemenea, armata siriană a declarat că a recucerit mai multe oraşe pe care rebelii le-au luat în ultimele zile.

Forțele jihadiste siriene și aliații acestora sprijiniți de Turcia au intrat vineri în Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, după declanșarea unei ofensive-fulger împotriva trupelor guvernamentale, susținute de Rusia. Rebelii au cucerit în ultimele zile peste 50 de sate și localități din nordul Sirie

Grupul militant islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS) și facțiunile aliate au declarat că au preluat controlul asupra mai multor orașe și sate din provinciile Alep și Idlib de miercuri. Armata siriană a declarat că forțele sale se confruntă cu un atac „la scară largă” al „teroriştilor” și le provoacă pierderi grele.

Un grup de monitorizare din Marea Britanie a declarat că peste 180 de combatanți din ambele părți au fost uciși în lupte. Cel puțin 19 civili au fost, de asemenea, uciși în atacurile aeriene siriene și rusești asupra zonelor controlate de opoziție, a adăugat acesta. Peste o jumătate de milion de oameni au fost uciși în războiul civil care a izbucnit după ce guvernul a reprimat violent protestele pașnice pro-democrație în 2011.

Idlib este ultimul bastion rămas al opoziției și găzduiește peste 4 milioane de oameni, dintre care mulți au fost strămutați în timpul conflictului și trăiesc în condiții foarte proaste. Enclava este controlată în cea mai mare parte de HTS, dar acolo se află și facțiunile rebele susținute de Turcia care operează sub steagul Armatei Naționale Siriene (SNA) și forțele turcești. În 2020, Turcia și Rusia – un aliat ferm al lui Assad – au negociat un încetare a focului pentru a opri eforturile guvernului de a prelua Idlib. Acest lucru a dus la o pauză extinsă a violenței, dar ciocnirile sporadice, loviturile aeriene și bombardamentele au continuat.

Editor : M.L.

Share.
Exit mobile version