RA-APPS transmis, joi, că imobilul din Bucureşti unde funcţionează EximBank se află în administrarea Regiei în baza unui contract de locaţiune încheiat în anul 1996, care a fost succesiv prelungit. Până în prezent, susţin reprezentanţii RA-APPS, contractul a fost derulat în condiţii de eficienţă economică, tarifele practicate fiind stabilite pe baza rapoartelor întocmite de evaluatori autorizaţi şi nu a existat nicio altă solicitare de închiriere. În plus, ”contractul pentru nu face obiectul niciunui litigiu sau suspiciuni de corupţie ce poată fi pusă în sarcina regiei sau a organelor sale de conducere”.
RA-APPS a transmis, joi, precizări cu privire la imobilul din Str. Barbu Delavrancea nr. 6A, Bucureşti, proprietate publică a statului aflat în administrarea Regiei.
”Imobilul respectiv se află în administrarea R.A.-A.P.P.S. în baza unui contract de locaţiune încheiat în anul 1996 între o regie autonomă, RA–LOCATO şi o societate privată. În anul 2002, în urma unei reorganizări guvernamentale, RA–LOCATO a fost absorbită de R.A.–A.P.P.S., care a preluat toate drepturile şi obligaţiile RA-LOCATO, printre care şi contractual ce face obiectul prezentei. De atunci, R.A.–A.P.P.S. a continuat derularea acestuia, conform prevederilor legale şi clauzelor contractuale existente în contract, într-o manieră constant monitorizată şi documentată”, se arată în comunicatul de presă transmis de RA-APPS.
Potrivit oficialilor Regiei, pe parcursul a aproape trei decenii, prin aprobări emise de Secretariatul General al Guvernului conform preverilor legale, contractul a fost prelungit succesiv, în urma solicitărilor chiriaşului iniţial sau succesorilor legali ai acestuia, cu respectarea normelor în vigoare.
”Până la data prezentei contractual a fost derulat în condiţii de eficienţă economică pentru R.A.-A.P.P.S., tarifele practicate fiind stabilite pe baza rapoartelor întocmite de evaluatori autorizaţi ANEVAR – experţi recunoscuţi în domeniu – generând venituri substanţiale la bugetul regiei, cu un profit de peste 50%. Este important de menţionat că, până la această dată, nu a existat nicio solicitare din partea altor entităţi interesate de închirierea acestui imobil, iar procedurile administrative au fost derulate în deplină legalitate, portivit controalelor efectuate de organele abilitate de-a lungul perioadei de derulare a contractului”, se mai arată în documentul citat.
Potrivit reprezentanţilor RA-APPS, în cadrul controlului efectuat de Curtea de Conturi, R.A.–A.P.P.S. a pus la dispoziţia inspectorilor toate documentele justificative privind contractul în cauză, inclusiv aprobările administrative, evaluările imobiliare şi situaţiile financiare relevante.
”Urmare acestui control, toate măsurile dispuse prin deciziile Curţii de Conturi au fost duse la îndeplinire întocmai şi în termenul recomandat, situaţie confirmată prin rapoartele de folow-up întocmite ulterior. Menţionăm faptul că situaţia expusă a făcut obiectul cercetărilor Directiei Naţionale Anticorupţie, constatându-se pe baza rapoartelor de exeprtiză judiciare că valoarea chiriei a fost stabilită conform legii şi nu a existat niciun fel de prejudiciu. În spiritul transparenţei, R.A.–A.P.P.S. a fost şi rămâne deschisă oricărui control instituţional sau al oricărei autorităţi abilitate şi colaborează activ cu toate entităţile statului român cu atribuţii de control, audit şi verificare”, se mai arată în comunicatul citat.
”R.A.–A.P.P.S. îşi reafirmă angajamentul de a gestiona transparent şi eficient patrimoniul public şi privat al statului român aflat în administrarea sa. Contractul pentru imobilul din Str. Barbu Delavrancea nr. 6A a fost încheiat şi prelungit legal, în condiţii de eficienţă economică pentru R.A.-A.P.P.S. şi nu face obiectul niciunui litigiu sau suspiciuni de corupţie ce poată fi pusă în sarcina regiei sau a organelor sale de conducere”, arată oficialii Regiei în finalul comunicatului de presă.
În 27 iunie, premierul Ilie Bolojan a declarat că e mult loc de bine la RA-APPS.
El a făcut referire la o clădire frumoasă a Regiei, unde funcţionează o bancă de stat, care plăteşte chirie nu RA-APPS, ci unui privat.
”Pe şoseaua Kiseleff, există o clădire frumoasă a RA-APPS, unde funcţionează o bancă de stat. Credeţi că banca de stat a închiriat sediul de la RA-APPS? Nu. RA-APPS a încheiat unui privat. Şi privatul, cu câteva zeci de mii de euro lunar, de foarte mulţi ani, a închiriat-o unei bănci de stat”, a spus Bolojan, după şedinţa de guvern.
”Încă nu m-am întâlnit cu directorul de la RA-APPS, dar pe cel de la banca l-am întrebat: Totuşi, la un salariu de 20 de mii de euro net, nu v-aţi interesat de ce plătiţi unui intermediar sume exorbitante, lună de lună? Aţi făcut vreo adresă la RA-APPS să-i spui, dragă Regia statului, o bancă a statului vrea să-ţi plătească o chirie mai mare. Nu vrei să mă anunţi când se încheie contractul privatului?”, a mai spus premierul.
”Nesimţirea e mare în multe locuri, să ştiţi. Şi cred că în foarte multe companii de stat este mult loc de mai bine şi întotdeauna administrarea unor active de stat, din păcate, s-a dovedit că se face destul de prost, când acolo nu sunt puse nişte criterii corecte şi cinstite şi tendinţa de a le da la prieteni sau la un nivel de chirie sub cel de piaţă este destul de mare”, a menţionat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.