Război în Ucraina | Luptători sirieni și libieni apar în conflictul Rusia

Un proiect de document a fost predat părții ucrainene în cadrul procesului de negocieri, Moscova așteaptă reacția Kievului, a declarat miercuri Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

  • Volodimir Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin
  • Secretarul general al ONU cere întâlniri cu preşedinţii Putin şi Zelenski
  • Rusia a efectuat un test cu rachetă intercontinentală
  • ONU: numărul refugiaților ucraineni depășește cinci milioane
  • Președintele Consiliului European, Charles Michel, îi promite lui Volodimir Zelenski că UE va face totul ca Ucraina să câştige războiul
  • Ucraina și Rusia s-au înțeles pentru deschiderea unui coridor umanitar la Mariupol

Update 21 aprilie, ora 12:40. Un politician ucrainean a distribuit către Sky News fotografii care arată trei luptători morți, îmbrăcați în haine militare, cu fețele clar vizibile, alături de alte trupuri neînsuflețite care nu se pot distinge.  

 Oleksiy Danilov, secretar în Securitatea Națională, a declarat că sunt luptători străini care au fost uciși în regiunea Lugansk. 

Un consilier al acestuia a declarat că luptătorii sunt din Siria și Libia. 

 „Sunt o mulțime de luptători străini acolo și continuă să se adune din toată lumea”, a spus Danilov. 

 În ceea ce privește numărul sirienilor uciși, Danilov a spus: „Este greu de spus. Nu îi numărăm. Nu avem suficient timp să îi numărăm… Indiferent câți vor trimite aici, toți vor fi uciși.” 

Update 21 aprilie, ora 11:20. ”Nu trageți în aceste zile sfinte”,  este mesajul unui număr mare de intelectuali din Rusia. 

Într-o scrisoare publicată și adresată Kremlinului mai mulți scriitori și profesori de religie îndeamnă spre cinstirea Săptămânii Patimilor și a Sărbătorii Învierii lui Isus Hristos. 

Grupul de intelectuali invocă sacrificiul imens al lui Dumnezeu pentru salvarea omului. 

Ei spun, în scrisoarea publică adresată Kremlinului, că pe parcursul Postului Mare s-a auzit zgomotul împușcăturilor și bombardamentelor, a distrugerii a tot ceea ce s-a clădit de-a lungul generațiilor și mii de oameni au murit și milioane s-au refugiat. 

”Înțelegem că vărsarea de sânge nu poate fi oprită chiar acum, dar să cinstim suferința lui Hristos și victoria învierii Sale” se mai arată în acest apel de pace al intelectualilor din Rusia. 

Update 21 aprilie, ora 10:40Putin anulează asaltarea fabricii de oțel din Mariupol dar, în schimb, ordonă blocarea acesteia. Președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să anuleze planurile de a asalta combinatul siderurgic de la Mariupol, unde sunt adăpostite ultimele trupe ucrainene rămase. 

În schimb, vrea ca aceasta să fie blocată în siguranță, astfel încât nici „o muscă” să nu treacă neobservată. 

Putin a spus că Rusia garantează viețile celor care părăsesc unitatea și că vor fi tratați cu respect, scrie SkyNews

Update 21 aprilie, ora 10:05Rusia respinge propunerea de încetare a focului de Paște făcută de șeful Organizației Națiunilor Unite.  Anunțul a fost făcut de reprezentantul Ucrainei la ONU într-o postare pe Twitter.

Oficialul a afișat și un clip cu discursul reprezentantul lui Rusiei în cadrul Consiliului de securitate unde a anunțat poziția Moscovei.  Aceasta a vorbit despre denazificarea și eliberarea Ucrainei susținând că un astfel de armistițiu le-ar permite un răgaz naționaliștilor  și radicalilor de la Kiev ca să se regrupeze. 

Răspunsul Rusiei vine după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut un armistițiu de 4 zile pentru a permite deschiderea unor serii de culoare umanitare, Ucraina fiind de acord cu această propunere.

Update 21 aprilie, ora 09:30. Preoții din Ucraina le cer oamenilor să nu meargă la slujba de Înviere. Mitropolitul Epifanie al Ucrainei face un apel către preoți și credincioși să evite participarea la slujbele de Înviere în zonele unde se duc lupte grele.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina le-a cerut oamenilor să fie precauți pentru că oricând pot avea loc bombardamente.

Update 21 aprilie, ora 09:15. Rusia ar fi disperată să obțină o victorie și intensifică atacurile în Ucraina. Este avertismentul lansat de Volodimir Zelenski în cel mai recent mesaj al său.

Președintele Ucrainei a spus că situația din estul și sudul țării este gravă, dar și-a exprimat mulțumirea că aliații săi au reușit să înțeleagă care sunt nevoile armatei ucrainene.

Zelenski a vorbit și despre câteva dintre sancțiunile care urmează să fie impuse Rusiei.

”Situația din estul și sudul țării rămâne cât se poate de gravă. Ocupanții nu renunță la încercările lor de a obține măcar o victorie, lansând o nouă ofensivă la scară largă. Vor ceva cu care să-și hrănească propagandiștii. 

Sunt foarte bucuros să spun, cu un optimism atent, că partenerii noștri au ajuns să ne înțeleagă mai bine nevoile, să înțeleagă de ce avem nevoie și când exact avem nevoie de tot, nu în săptămâni sau într-o lună, ci imediat, chiar acum, când Rusia încearcă să-și intensifice atacurile. 

Când toate punctele-cheie identificate în acest plan vor fi implementate, Rusia va căuta oportunități de finanțare a mașinăriei militare. În special, planul include restricții pentru sectorul energetic și bancar din Rusia, pentru operațiuni de export și import şi pentru transport. Un embargo petrolier și restricții complete privind livrările de produse petroliere din Rusia trebuie să fie printre următorii pași”, a declarat Zelenski. 

Update 21 aprilie, ora 08:45Rusia anunță când se va încheia ”operațiunea specială” din Ucraina. Ministerul rus de Externe a spus că ”operațiunea specială” din Ucraina se va încheia atunci când amenințarea NATO va dispărea.

Războiul Rusiei în Ucraina se va încheia atunci când NATO încetează să folosească teritoriul ucrainean pentru a amenința Moscova, a declarat un înalt oficial al ministerului rus de externe, Alexei Polishchuk, agenţiei de presă Tass.

„Operațiunea militară specială se va încheia la îndeplinirea sarcinilor sale.

Printre acestea se numără protecția populației pașnice din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea amenințărilor la adresa Rusiei venite de pe teritoriul ucrainean din cauza capturării acesteia de către țările NATO”, a spus Polischuk.

Update 21 aprilie, ora 08:05. Ramzam Kadîrov a declarat că forțele ruse vor ocupa joi ultimul bastion principal al rezistenței din orașul asediat Mariupol, după ce Ucraina a propus discuții privind evacuarea trupelor și a civililor de acolo. 

 „Înainte de ora prânzului sau imediat după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forțelor Federației Ruse”, a declarat liderul cecen Ramzan Kadîrov potrivit SkyNews

Update 21 aprilie, ora 07:50. Statele Unite au anunțat cea mai recentă rundă de sancțiuni care vizează Rusia din cauza războiului din Ucraina, de data aceasta vizând o bancă comercială cheie și “o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de oligarhul rus Konstantin Malofeyev”, scrie CNN citat de Mediafax

Într-un comunicat de presă, Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că vizează, de asemenea, “companii care operează în industria monedelor virtuale din Rusia, care se pare că este a treia ca mărime din lume”, menționând că este pentru prima dată când “desemnează o companie de minerit de monedă virtuală”.

În plus, Departamentul de Stat impune o serie de restricții de viză ca răspuns la războiul din Rusia și pentru “subminarea democrației în Belarus”.

Update 21 aprilie, ora 07:30Rusia continuă bombardamentele în marile orașe din Ucraina.  Harkov și Nikolaev au fost lovite aseară de rachetele lansate de armata lui Vladimir Putin. 

În Harkov,  în nord-estul Ucrainei, un cartier rezidențial a devenit ținta ocupanților. O cameră video de supraveghere a surprins momentul în care o rachetă a căzut chiar lângă un bloc.  Mai multe clădiri și mașini bombardate au luat foc.  În acest moment nu se știe dacă există sau nu victime. 

Război în Ucraina, 20 aprilie 2022 | SUA anunţă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Război în Ucraina, 19 aprilie 2022 A început bătălia pentru Donbas. Se dau lupte crâncene între ruşi şi ucraineni

Război în Ucraina, 18 aprilie 2022 | Vladimir Putin a acordat un titlu onorific brigăzii acuzate de crimele de la Bucha | Ucraina afirmă că peste 300 de civili au fost uciși de ruși în regiune

Război în Ucraina, 17 aprilie 2022 | Lupte sângeroase în Mariupol, Volodimir Zelenski anunţă un dezastru umanitar

Război în Ucraina, 16 aprilie 2022 | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Rușii anunţă că închid oraşul Mariupol

Cele mai recente știri
Știri similare