Război Rusia – Ucraina, ziua 3. LIVE TEXT. Ministrul Sănătății: Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv 3 copii, au fost ucişi de la începutul invaziei

Update

Război Rusia – Ucraina, ziua 3. Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a intrat în ziua a treia. Lupte grele s-au dat în suburbii şi chiar pe străzile Kievului. Mai multe explozii s-au produs sâmbătă dimineaţă în diverse zone din oraș. Preşedintele Zelensky a rămas în capitală, împreună cu guvernul. Sâmbătă dimineața, acesta a transmis că poporul ucrainean “nu va depune armele”. Rușii susțin că au cucerit orașul Melitopol, iar în Kiev, un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă de croazieră.

Pompierii salvează, dintre dărâmături, o femeie rănită, în Kiev – Ministrul ucrainean de Interne

  • ​O rachetă a lovit un bloc din Kiev. În urma exploziei, în fațada clădirii s-a format o gaură uriașă.
  • Rușii susțin că au cucerit orașul Melitopol, primarul orașului neagă informația.
  • Primarul Kievului anunță că 35 de persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite în luptele din capitală peste noapte.
  • Președintele Volodimir Zelenski a transmis populației că “ nu ne predăm. Ne vom apăra ţara”.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele în prima şi în a doua zi de război din Ucraina.

UPDATE 11:50. Volodimir Zelenski: Este momentul să se decidă asupra aderării Ucrainei la UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că este un „moment crucial” pentru a decide asupra apartenenței țării sale la Uniunea Europeană, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter. Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că războiul din Ucraina „va dura”.

„Este un moment crucial pentru a încheia pentru totdeauna discuția lungă și a decide cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Am discutat cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre continuarea asistenței eficiente și despre lupta eroică a ucrainenilor pentru viitorul lor liber”, se arată într-un tweet pe pagina de Twitter a președintelui ucrainean, citat de CNN.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat sâmbătă că războiul din Ucraina și criza din jurul acestuia „vor dura”, el prezicând efecte asupra piețelor alimentare.

„Dacă pot să vă spun un lucru în această dimineață, este că acest război va dura”, a declarat Macron la târgul anual de agricultură din Franța. „Această criză va dura, acest război va dura și toate crizele care vin cu el vor avea consecințe de durată”, a adăugat Macron, avertizând: „Trebuie să fim pregătiți”.

UPDATE 11:30. Ministrul Sănătății: Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi de la începutul războiului

Cel puţin 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucişi în urma invaziei ruse a Ucrainei, a declarat sâmbătă şeful Ministerului Sănătăţii din Ucraina, citat de agenţia de presă Interfax.

El a spus că 1.115 persoane au fost rănite, inclusiv 33 de copii, scrie Reuters. Nu este clar dacă se referă doar la victimele civile.

Potrivit The Guardian, sâmbătă dimineața, luptele au fost reluate în Sumy, în nord-estul Ucrainei, și la Kiev. În altă ordine de idei, Olanda a anunțat că va trimite în Ucraina 200 de rachete antiaeriane.

UPDATE 11:20. Ministerul ucrainean al Apărării: 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi 

Forţele armate ucrainene au anunţat că au cauzat pierderi semnificative trupelor ruse de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa. Circa 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 200 au fost capturaţi, a anunţat sâmbătă dimineaţa Ministerul Apărării al Ucrainei.

De asemenea, 14 avioane militare, 8 elicoptere, 102 tancuri şi mai mult de 530 de alte vehicule militare au fost distruse, scrie Agerpres.

Cifrele prezentate de ambele părţi aflate în conflict nu pot fi verificate din surse independente, subliniază dpa.

UPDATE 11:00 Soldați ruși prinși în uniforme militare ucrainene

Doi soldați ruși îmbrăcați în uniforme ucrainene au fost prinși de polițiști, la Kiev, în timp ce încercau să se infiltreze într-o unitate de pompieri. Autoritățile din Ucraina au dat publicității imagini cu momentul în care cei doi sunt capturați și dezarmați.

Detaliile incidentului au fost comunicate chiar de Serviciul de Stat de Urgență.

“Astăzi, oaspeții au vizitat unitatea de pompieri nr.44 din Kiev. S-au prezentat drept luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei, arătând un fel de certificate, a căror autenticitate nu au permis să fie verificată. Erau în uniforma noastră, a forțelor armate, în veste antiglonț, cu mitraliere și cârnați. Și au venit la unitate ca să ceară să se schimbe în haine civile, sau chiar mai bine – în uniforma pompierilor”, a transmis Serviciul ucrainean de Urgență pe pagina oficială de Facebook.

UPDATE 10:45. Zeci de răniți în Kiev

35 de persoane, între care doi copii, au fost rănite în luptele violente care au avut loc în cursul nopții la Kiev, potrivit primarului capitalei ucrainene, Vitali Klitschko.

Nu există la această oră alte detalii, dar într-un raport separat al Reuters, care citează un consilier al Ministerului de Interne, se arată că nimeni nu a murit după ce un bloc a fost lovit de o rachetă rusească.

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a declarat, potrivit The Guardian, că 35 de persoane, între care doi copii, au fost rănite în luptele violente care au avut loc în cursul nopții la Kiev.

Financial Post scrie că nu este clar dacă primarul se referă doar la civili. Klitschko a adăugat că acum nu există o prezență militară rusă majoră la Kiev.

UPDATE 09:50 Cu lacrimi în ochi, o fetiță din Ucraina îi cere lui Putin să oprească războiul

Teroarea războiului, văzută prin ochii unui copil. O fetiță din Ucraina lansează un apel disperat. Într-un filmuleț postat online, micuța îi cere președintelui rus Vladmir Putin să-și retragă trupele din țara ei și să oprească vărsarea de sânge. 

“Vladimir Putin, vi se adresează copiii Ucrainei: Retrageți-vă trupele!”.

UPDATE 09:05. Un bloc din Kiev a fost lovit de o rachetă

O clădire rezidențială din apropierea celui de-al doilea aeroport din Kiev a fost lovită de o rachetă. Deocamdată nu se cunoaște bilanțul victimelor, a declarat primarul Kievului, Vitaliy Klitschko.

O înregistrare video partajată de serviciul de presă al lui Volodimir Zelenski arată cum racheta explodează într-un apartament. O bucată mare din clădire a fost smulsă, mai multe locuințe fiind distruse.

Localnicilor li s-a transmis să rămână în casă și să stea departe de ferestre. Străzile sunt pustii, în această dimineață. Mulți și-au petrecut noaptea în stațiile de metrou.

Ministrul Afacerilor Extene al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter: „Kiev, orașul nostru splendid și pașnic, a supraviețuit încă o noapte sub atacurile forțelor rusești. O rachetă a lovit un apartament rezidențial din Kiev. Cer lumii: izolarea completă a Rusiei, expulzarea ambasadorilor, embargoul petrolului, ruinarea economiei acesteia. Opriți criminalii de război ruși!”.

UPDATE 08:50. Rușii susțin că au capturat orașul Melitopol

Trupele ruse au capturat orașul Melitopol din regiunea Zaporizhzhya din sud-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă agenția de știri Interfax din Rusia, citată de Ministerul rus al Apărării. Oficialii ruși au mai transmis că Rusia a folosit rachete de croazieră aeriene, peste noapte, asupra țintelor militare din Ucraina, scrie The Guardian.

Pe de altă parte, primarul orașului cu 150.000 de locuitori spune că orașul rămâne sub control ucrainean. Totodată, ministrul forțelor armate britanice a negat cucerirea, spunând că invazia Rusiei „este departe de planurile sale”.

Statele Unite s-au oferit să ajute la evacuarea lui Volodimir Zelenski din Kiev pentru a scăpa de amenințările la adresa vieții sale, dar acesta a refuzat să plece, a scris The Guardian. Zelenski s-a angajat să rămână în Ucraina, conștient că este „inamicul nr. 1″ al Rusiei, iar familia sa „inamicul nr 2.

UPDATE 08:10 Proteste în întreaga lume

În întreaga lume şi nu în ultimul rând în Rusia continuă protestele faţă de intervenţia armată în Ucraina. Peste 500 de oameni au fost arestaţi în mai multe oraşe ruseşti, unde manifestaţiile împotriva războiului au avut loc pentru a doua zi la rând. Aceasta deşi orice demonstraţie de acest fel este interzisă iar participanţii riscă să fie acuzaţi de trădare. 

Protestele au luat o amploare deosebită în capitala Georgiei, după ce premierul acestei ţări a anunţat că NU se va alătura sancţiunilor impuse Rusiei de Occident. Declaraţia i-a indignat pe oamenii care îşi amintesc că şi ţara lor a trecut printr-un război cu Rusia, în 2008. Mii de oameni s-au adunat în faţa sediului guvernului, cu drapele georgiene şi ucrainene, şi au cerut demisia premierului. 

În faţa sediului NATO de lângă Bruxelles, un grup de manifestanţi, între care mulţi ucraineni stabiliţi în Belgia, au cerut ca Rusia şi mai ales Vladimir Putin să fie sancţionaţi cât mai aspru. La Atena, o impresionantă manifestaţie a fost organizată de partidul comunist. Participanţii au defilat de la ambasada Rusiei la cea a Statelor Unite, pentru a arăta că, în opinia lor, nicio putere străină nu ar trebui să intervină în Ucraina. Iar la Roma, manifestanţii au trecut, într-o procesiune cu candele, pe lângă Colosseum şi alte monumente ale oraşului, luminate în culorile drapelului ucrainean. 

Şi în ţara noastră, oamenii au ieşit în stradă pentru a-i susţine pe vecinii ucraineni şi au scandat împotriva tiraniei şi a terorii impuse de preşedintele rus.

“Moldova, Georgia, Ucraina. Care este următoarea? Pace, nu război! Aveţi sânge nevinovat pe mâini!”. Sunt doar câteva dintre mesajele pe care protestatarii au ţinut să le transmită când au ieşit în stradă. La Constanţa, spre exemplu, oamenii s-au strâns în faţa Consulatului Rusiei şi au scandat împotriva preşedintelui rus. 

UPDATE 07:50. Români blocaţi aproape 15 ore în Vama Siret, pe partea ucraineană

Sub asediul rachetelor, cu vieţile atârnând de un fir de păr, 18 români aflaţi la muncă în Ucraina s-au temut că nu vor mai ajunge niciodată pe pământ românesc. 10 ore au fost ţinuţi în Vama Siret, iar gândul că ar putea fi întorşi din drum şi ar putea cădea victime războiului i-a copleşit.

Muncitor român: Vă rugăm să ne ajutaţi să ajungem acasă, la familie şi la copii.  Acum o jumătate de oră, am auzit sirenele în oraşul Cernăuţi. E posibil să bombardeze şi acolo. Poate să bombardeze şi aici.

UPDATE 07:40. Joe Biden a aprobat 350 de milioane de dolari, ajutor pentru Ucraina

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a instruit pe secretarul de stat Antony Blinken să elibereze până la 350 de milioane de dolari pentru securitatea și apărarea Ucrainei, potrivit unui nou memorandum publicat vineri târziu de Casa Albă.

Administrația Biden angajase deja 60 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ceea ce face ca suma totală din ultimul an să depășească un miliard de dolari, potrivit unui oficial al administrației.

Se așteaptă ca Departamentul de Stat să emită în scurt timp propria declarație cu mai multe detalii.

Comunicatul administrației Biden vine, conform CNN, după o convorbire telefonică de 40 de minute între Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc mai devreme vineri, în timpul căreia cei doi au discutat despre „asistența concretă în domeniul apărării”.

UPDATE 07:30. Grupul de hackeri Anonymous i-au declarat “război” lui Putin

Grupul de hackeri Anonymous afirmă că a “spart” baza de date a Ministerului Rus al Apărării, după ce anunţase o “ofensivă” împotriva Rusiei, ca reacţie la invadarea Ucrainei. 

Anonymous a oferit şi o adresă electronică la care puteau fi văzute documentele confidenţiale ale ministerului, dar aceasta a devenit repede inactivă. Hackerii au retras de pe Twitter şi postarea prin care îşi anunţau succesul. 

Grupul de presă Russia Today a anunţat că a fost, şi el, ţinta unui atac cibernetic. Anonymous a afirmat, ulterior, că a scos temporar din funcţiune chiar saitul oficial al Kremlinului care, într-adevăr, era inaccesibil în această dimineaţă. 

UPDATE 07:15. Imagini din satelit arată că aeroportul internațional din Kiev este neatins

Noile imagini din satelit arată că aeroportul Boryspil, aeroportul internațional din Kiev, pare nevătămat, dar pistele sunt blocate de vehicule.

Imaginile, publicate de Planet Labs PBC, verifică zvonurile privind acțiunile întreprinse în întreaga Ucraina înainte de începerea invaziei rusești.

La aeroport, pistele și căile de rulare sunt blocate, se presupune că în încercarea de a împiedica aeronavele rusești să aterizeze și să utilizeze aeroportul.

UPDATE 06:30. O tânără de 23 de ani a născut o fetiță, în timp ce se adăpostea la metrou

În timp ce Kievul este sub asediu, la ordinul lui Vladimir Putin, un miracol s-a petrecut în adăpostul improvizat de la metrou. O tânără de 23 de ani a născut o fetiță perfect sănătoasă.

Mia a venit pe lume, în sunetul armelor și al obuzelor, vineri seară. Țipetele mamei au fost auzite de polițiștii care s-au grăbit să-i acorde primul ajutor. Autoritățile au chemat o ambulanță care le-a transportat pe cele două la spital, iar medicii au transmis că starea lor este bună. 

UPDATE 06:00. Armata ucraineană susține că a distrus un tanc rusesc

Armata ucraineană a dat primele explicații despre exploziile care au zguduit vestul Kievului la primele ore ale zilei de sâmbătă. Militarii ucraineni “au distrus mai multe echipamente ale ocupanților” în districtul Beresteiska din Kiev.

„Conform informațiilor preliminare, este vorba despre 2 vehicule militare, 2 camioane cu muniție, iar cu ajutorul rachetelor antitanc NLAW a fost distrus un tanc inamic”.

Regatul Unit a furnizat Ucrainei rachete antitanc NLAW în săptămânile înainte de invadarea Rusiei.

UPDATE 05:50. Explozii în mai multe zone din Kiev

Înregistrări video transmise de martori oculari arată explozii în zona de nord-vest a oraşului, unde se află o bază militară. Echipele CNN din capitala ucraineană anunţă că au auzit explozii puterice în sudul şi vestul oraşului.

Forţele ucrainene au afirmat sâmbătă că au respins un “atac” nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului, scrie AFP. “Atacul a fost respins”, a făcut cunoscut armata terestră ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări.

UPATE 05:45. Varşovia, Praga şi Sofia îşi închid spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti

Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au anunţat vineri închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova, notează AFP.

“Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.

UPDATE 05:40. Vladimir Putin, sancţionat direct de UE, SUA, UK și Canada

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat, vineri, că sancţiunile împotriva celor doi lideri ruşi, Vladimir Putin şi Serghei Lavrov, au fost aprobate. Cei doi lideri au conturile îngheţate, dar nu li s-a impus şi o interdicţie de călătorie, relatează BBC. Astfel, liderul de la Kremlin a fost sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada, care a anunțat că se alătură și ea.

“Sancţiunile împotriva preşedintelui şi ministrului de externe al ţării sunt un exemplu şi o demonstraţie a neputinţei absolute a propriei voastre politici externe”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Moscova, pentru televiziunea rusă.

UPDATE 05:30. Imagini din satelit cu exodul din Ucraina

Noi imagini din satelit arată exodul din Ucraina. Oamenii încearcă să părăsească țara și să treacă granița spre România, potrivit CNN.

Maxar Technologies spune că o coadă lungă de 6,5 kilometri, formată din mașini și camioane, este vizibilă în imaginile surprinse de satelit, în sud-vestul Ucrainei.

UPDATE 05:20. 40.000 de soldaţi, pregătiţi în orice moment să apere graniţele NATO

Forţa de reacţie NATO a fost activată pentru prima dată de la înfiinţarea alianţei. Măsura vine ca răspuns a invaziei Ucrainei de către Rusia. trupe terestre, aeriene şi maritime pot fi desfăşurate rapid oriunde e nevoie. În total 40.000 de soldaţi vor fi pregătiţi în orice moment să apere graniţele NATO. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al alianţei, a anunţat că Ucraina va primi armament, inclusiv de apărare antiaeriană, din partea statelor membre.

 

Jens Stoltenberg: Ca răspuns la masarea masivă de forţe ruseşti în ultimele luni, cu toţii ne-am întărit capacitatea de descurajare şi defensivă. Ieri, NATO şi-a activat planul defensiv şi ca urmare vom deplasa elemente ale forţei de răspuns pe pământ, pe mare şi în aer, pentru a continua să întărim structura şi să putem răspunde rapid pentru orice eventualitate.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Cele mai recente știri
Știri similare