China a protestat oficial pe lângă Uniunea Europeană după ce două bănci chineze au fost incluse în cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Ministrul Comerțului de la Beijing a denunțat măsura în fața comisarului european Maros Sefcovic, cu o zi înaintea vizitei oficiale a Ursulei von der Leyen și a lui Antonio Costa în capitala chineză.
”Wang Wentao a protestat solemn faţă de includerea a două instituţii financiare chinee în cel de-al 18-lea pachet de sanţciuni impuse Rusiei de UE”, într-o întâlnire, marţi, cu comisarul european al Comerţului, slovacul Maros Sefcovic, anunţă într-un comunicat Ministerul chinez al Comerţului, conform News.ro.
Preşedintele Consiliului European Antonio Costa şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen efectuează joi o vizită la Beijing, în vederea abordării diverselor probeleme legate de comerţ şi Războiul din Ucraina. Acest summit nu urmează însă să aibă rezultate concrete.
UE a consolidat vineri sancţiunile impuse Moscovei, ţintind veniturile petroliere ruseşti şi speră ca Statele Unite să i se alăture, în cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi continuă ofensiva în Ucraina, pe care a lansat-o în februarie 2022.
Acest pachet de sancţiuni, al 18-lea de la începutul conflictului, este ”unul dintre cele mai dure impuse Rusiei până în prezent”, anunţa şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas.
Citește și „Este o armă cu două tăișuri”. Reacția Rusiei după noul pachet de sancțiuni al UE
UE reclamă faptul că o consolidare a relaţiilor politice între Beijing şi Moscova de la începutul ofensivei ruse în Ucraina a ajutat economia rusă să reziste sancţiunilor de mare amploare care i-au fost impuse de către Occident. China neagă aceste acuzaţii.
Editor : M.I.