Cea mai mare agenție de rating, Fitch, a schimbat perspectiva României la negativă din stabilă. Asta înseamnă că România se va împrumuta mai scump, la dobânzi și mai mari. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că deocamdată este doar „un semnal de alarmă”, dar că e nevoie de măsuri de consolidare fiscal-bugetară.

„O perspectivă negativă cumva trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale pe care o parcurgem, generată de fărâmițarea deciziei în Parlament și de constituire a Guvernului. Deocamdată doar s-a tras semnalul de alarmă. Rămânem în continuare în categoria de rating BBB-minus și, sigur, asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară ca să menținem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic”, a spus el.

Întrebat despre posibile măsuri ca impozitarea progresivă sau creșteri de taxe, Boloș a spus: „acestea urmează să fie discutate în coaliție”.

El a spus că urmează să fie emisă „ordonanța-trenuleț”, emisă la final de an, care include mai multe măsuri.

Declarațiile lui Boloș vin după ce Agenţia de rating Fitch a revizuit de la stabil la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung) şi a confirmat IDR la ‘BBB-‘. Printre motivele invocate, Fitch menționează factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile.

Un alt factor luat în calcul este deficitul bugetar mare, pe care Fitch îl revizuieşte în creştere, la 8,2% din PIB în 2024, cu un punct procentual peste previziunile pe care agenţia le făcea în august. Printre cauze, Fitch enumeră cheltuielile cu salariile în sectorul public şi „majorările nefinanţate ale pensiilor înainte de alegeri”.

Editor : M.B.

Share.
Exit mobile version