Registrul Auto Român le recomandă posesorilor de autovehicule să verifice, în cel mai scurt timp, platformele oficiale de informare ale producătorilor auto sau să se adreseze rețelelor autorizate de service-uri, pentru a afla dacă vehiculul deținut este vizat de acțiuni tehnice în service. RAR atrage atenția că, în prezent, se derulează campanii de rechemare pentru autovehicule fabricate în perioada 1998 – 2019, care poartă sigla unor mărci auto cunoscute.
RAR menționează că este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor, nu și de cele achiziționate din piața comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanții producătorilor din țara noastră.
O parte dintre aceste campanii de rechemare impactează componența „airbag”
„Registrul Auto Român informează că, în această perioadă, se derulează o serie de campanii de rechemare pentru autovehicule fabricate între 1998 și 2019, aparținând următoarelor mărci auto: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.
Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces.
Menționăm că, potrivit datelor furnizate de producători, impactul asupra parcului auto din România în privința autovehiculelor ale căror probleme tehnice trebuie remediate este de aproape 14.000 de mașini (siguranță activă) și peste 85.000 (siguranță pasivă).”, potrivit comunicatului RAR.
Rechemări în service pentru mai multe tipuri de autovehicule
„RAR precizează că posesorii de autovehicule trebuie să trateze cu celeritate aceste notificări deoarece vizează probleme tehnice și cu impact major asupra sistemelor de siguranță activă și siguranță pasivă. Pentru a veni în sprijinul clienților săi, RAR are în vedere ca, într-un termen scurt, să includă în certificatul RAR Auto-Pass (care poate fi solicitat pe site-ul RAR, www.rarom.ro) atenționările privind campaniile de rechemare în service-uri, dar și crearea unei platforme interactive care să faciliteze accesul publicului privind campaniile de rechemare. Astfel, vom putea atenționa clienții care se prezintă la RAR sau în stațiile ITP pentru diverse activități despre aceste campanii.”, a explicat pentru Digi24 Roxana Dima, purtător de cuvânt RAR.
Refuzul de a participa la remedierea defecțiunilor implică riscuri atât în privința siguranței propria, cât și a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic. Toate campaniile de rechemare în service sunt gratuite.
Editor : C.S.