Ţările emergente reunite la summitul BRICS au respins luni acuzaţia preşedintelui Donald Trump că ar fi „anti-americane”, iar preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat că lumea nu are nevoie de un împărat, după ce liderul american a ameninţat cu impunerea de tarife suplimentare asupra blocului, relatează Reuters.

Ameninţarea lui Trump de duminică seara a venit în contextul în care guvernul SUA se pregătea să finalizeze zeci de acorduri comerciale cu o serie de ţări înainte de termenul limită de 9 iulie de la care ar urma impunerea unor „tarife de retorsiune” semnificative.

Administraţia Trump nu intenţionează să impună imediat o taxă suplimentară de 10% împotriva ţărilor BRICS, aşa cum a ameninţat, dar va proceda astfel dacă anumite ţări vor adopta politici pe care administraţia sa le consideră „anti-americane”, potrivit unei surse familiarizate cu acest subiect.

La sfârşitul summitului BRICS de la Rio de Janeiro, Lula s-a arătat sfidător când a fost întrebat de jurnalişti despre ameninţarea lui Trump cu tarifele: „Lumea s-a schimbat. Nu vrem un împărat”, a declarat el. „Este vorba de un grup de ţări care doresc să găsească o altă modalitate de organizare a lumii din perspectivă economică”, a spus el despre blocul BRICS. „Cred că de aceea BRICS îi deranjează pe unii”, a adăugat preşedintele brazilian.

În februarie, Trump a avertizat că ţările BRICS vor fi supuse unor „tarife de 100%” dacă vor încerca să submineze rolul dolarului american în comerţul mondial. Preşedinţia braziliană a BRICS renunţase deja la eforturile de promovare a unei monede comune pentru grup, propusă anul trecut de unii membri.

Lula şi-a reiterat, însă, luni, opinia: comerţul mondial are nevoie de alternative la dolarul american. „Lumea trebuie să găsească o modalitate prin care relaţiile noastre comerciale să nu mai treacă prin dolar”, a declarat Lula jurnaliştilor la finalul summitului BRICS de la Rio de Janeiro.

„Evident, trebuie să fim responsabili şi să procedăm cu prudenţă. Băncile noastre centrale trebuie să discute acest aspect cu băncile centrale din alte ţări”, a adăugat el. „Este ceva ce se întâmplă treptat, până când se consolidează”, a explicat Lula da Silva.

Şi alţi membri BRICS au respins ameninţările lui Trump într-un mod mai subtil.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care a avut de-a face cu un Trump provocator chiar în Biroul Oval, a declarat reporterilor că BRICS nu doreşte să concureze cu nicio altă putere şi şi-a exprimat încrederea în încheierea unui acord comercial cu SUA.

„Tarifele nu ar trebui utilizate ca instrument de coerciune şi presiune”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, la Beijing. BRICS pledează pentru „cooperare reciproc avantajoasă” şi „nu vizează nicio ţară”, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că cooperarea Rusiei cu BRICS se bazează pe o „viziune comună asupra lumii” şi „nu va fi niciodată îndreptată împotriva ţărilor terţe”.

India nu a dat imediat un răspuns oficial la declaraţiile lui Trump.

Multe ţări membre ale BRICS şi multe dintre ţările partenere ale grupului depind în mare măsură de comerţul cu Statele Unite.

Ministrul economiei din Indoneziei, Airlangga Hartarto, care se află în Brazilia pentru summitul BRICS, se va deplasa luni în Statele Unite pentru a superviza personal negocierile privind tarifele, a declarat un oficial pentru Reuters.

Malaezia, care a participat în calitate de ţară parteneră şi a fost sancţionată cu tarife de 24%, suspendate ulterior, a declarat că menţine politici economice independente şi nu se concentrează pe alinierea ideologică.

DIPLOMAŢIA MULTILATERALĂ

În contextul în care forumuri precum G7 şi G20, grupuri ale principalelor economii mondiale, sunt paralizate de diviziuni şi de abordarea disruptivă a lui Trump de tip „America First”, grupul BRICS s-a prezentat ca un refugiu pentru diplomaţia multilaterală în mijlocul conflictelor violente şi al războaielor comerciale.

În declaraţia comună publicată duminică după-amiază, liderii reuniţi la Rio au condamnat recentul bombardament asupra Iranului, ţară membră a grupului, şi au avertizat că majorarea tarifelor ameninţă comerţul mondial, continuând criticile voalate la adresa politicilor tarifare ale lui Trump.

Câteva ore mai târziu, Trump a avertizat că va pedepsi ţările care vor încerca să se alăture grupului.

Grupul BRICS iniţial a reunit lideri din Brazilia, Rusia, India şi China la primul summit din 2009. Blocul a adăugat ulterior Africa de Sud, iar anul trecut a inclus Egiptul, Etiopia, Indonezia, Iranul şi Emiratele Arabe Unite ca membri.

Arabia Saudită a acceptat oficial invitaţia de a deveni membru cu drepturi depline, dar participă în calitate de ţară parteneră.

Peste 30 de ţări şi-au exprimat interesul de a participa la BRICS, fie ca membri cu drepturi depline, fie ca parteneri.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version