Replica lui Serghei Lavrov după ce Biden a cerut Rusiei negocieri pentru controlul armelor nucleare

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susținut miercuri că Statele Unite nu au făcut niciun demers pentru a relua discuțiile cu Rusia privind un nou tratat pentru controlul armamentului nuclear, scrie Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

  • „A devenit obiceiul lor să anunțe lucruri prin microfon și apoi să uite de ele. Nu au existat demersuri cu noi pentru a relua procesul de negociere”, a spus Lavrov.

Biden: „Negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă”

Cu două zile în urmă, președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și să se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria să dea dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

El a spus că Statele Unite sunt pregătite să „negocieze rapid” un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea noului tratat START (pentru reducerea armamentului strategic), care va expira în 2026.

  • „Dar negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă.
  • Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale.
  • În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite”, a declarat Biden, citat de Reuters.

Președintele american a spus că și China are responsabilitatea de a se implica în negocierile privind controlul armamentului nuclear, în calitate de stat parte la Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare: „Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare”.

Biden a mai spus că superputeri nucleare, precum Rusia şi SUA în special, au obligaţia să dea tonul pentru a garanta viabilitatea Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), care vizează împiedicarea răspândirii tehnologiei de construcţie a armelor nucleare în lume.

Tratatul START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile la rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere grele dotate cu arme nucleare.

Cele mai recente știri
Știri similare